В Україні – розгул корупції, "кришує" - влада

Четвер, 06 грудня 2012, 09:20

144-те місце зі 176 зайняла Україна цьогоріч за рівнем корупції, що панує у країні. Такими є результати дослідження, проведеного Transparency International. Так, Україна набрала лише 26 балів зі 100 можливих. Для порівняння – стільки ж отримали Сирія, Папуа-Нова Гвінея та Конго.

Минулорічний показник України складав 27 балів. За оцінками міжнародних фахівців, такий стан речей – це ганьба для нації. Адже вона прямо вказує на бездіяльність влади.

Тим часом чинна влада проявляє неабияку акторську майстерність, а точніше – робить завідомо неправдиві заяви, навіть не червоніючи. Так, ще місяць тому можновладці вже встигли гучно повідомити, що нібито за останні три роки рівень корупції у країні суттєво знизився.

При цьому чиновники жодним чином не аргументували власної позиції та не навели жодних фактів на її підтримку. Тож, давайте спробуємо об’єктивно дослідити нинішню ситуацію із рівнем корупції.

Дійсно, за останні роки було здійснено ряд важливих заходів – прийнято закон про засади запобігання і протидії корупції, уряд затвердив Державну програму запобігання корупції, при Президенті створено Національний антикорупційний комітет. На цьому позитив закінчується і починається нескінченна низка "але".

По-перше, на реалізацію п’ятирічної урядової програми боротьби з корупцією було заплановано виділити близько 820 мільйонів гривень, з яких майже 248 мільйонів гривень - у 2011-2012 роках. Але ці кошти так і залишились на папері – на реалізацію антикорупційних заходів не було виділено жодної копійки.

Йдемо далі. Особливої уваги заслуговує Національний антикорупційний комітет, а точніше - його персональний склад, левова частина якого – керівники вищих органів влади, судді, прокурори. Зокрема, за "дивним" збігом до цього комітету входять керівники саме тих держструктур, де корупція процвітає. На лице – ключовий принцип розподілу посад від чинної влади – одні відмивають кошти, інші – їх "прикривають".

Апогеєм функціонування цієї установи стала одна подія, яка яскраво характеризує стан справ в країні, - керівник Transparency International-Україна вийшов з антикорупційного комітету в знак протесту діям Президента України, який кілька місяців тому підписав "скандальний" законопроект, що вивів держпідприємства зі сфери держзакупівель.

Більше того, у своєму цьогорічному звіті Transparency International офіційно заявили, що найголовнішим чинником зростання корупції в Україні є якраз бездіяльність Національного антикорупційного комітету при президенті.

От і виходить, що за роки владарювання режиму Януковича боротьба з корупцією звелася здебільшого до гучних декларацій, а на практиці зумисне культивується ситуація, коли одна рука бореться з корупцією, а інша – створює для неї сприятливі умови.

Як результат - корупція розрослася до досі небаченого рівня та, без жодних сумнівів, стала загрозою як національній безпеці, так і міжнародній політиці України. Адже, жодна міжнародна організація не співпрацюватиме з Україною доти, доки не побачить принаймні позитивної динаміки у розв’язанні цієї проблеми.

Саме тому наступний рік стане вирішальним для України. Оскільки вже на початку 2013 року ООН має оприлюднити трирічний звіт щодо імплементації в Україні Конвенції ООН проти корупції та нинішнього стану протидії даному явищу в Україні.

Як бачимо вже зараз, на позитивну оцінку очікувати не варто. А негативна – може коштувати Україні задорого. А от вся дяка за це – чинній владі.

Павло Петренко, керівник юридичного департаменту Об’єднаної опозиції "Батьківщина", народний депутат

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024