Засідання на Банковій є нелегітимним

Четвер, 04 квітня 2013, 14:31

Аналіз Регламенту Верховної ради та Конституції України на предмет легітимності зборів народних депутатів  у актовому залі на Банковій.

Закон України "Про Регламент Верховної Ради України"

Стаття 2. Місце проведення та мова ведення засідань Верховної Ради

1. Верховна Рада проводить засідання у будинку Верховної Ради (місто Київ, вул. Грушевського, 5).

2. За рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю народних депутатів України (далі - народні депутати) від конституційного складу Верховної Ради, її засідання можуть проводитися в іншому місці. У випадках, передбачених частиною третьою статті 83 Конституції України, Верховна Рада збирається для проведення позачергової сесії у місці, визначеному відповідно до частини четвертої статті 11 цього Регламенту.

Так, регламент ВР допускає проведення засідань у іншому місці. Але для цього повинні настати дві умови. Перша – повинно бути прийняте відповідне рішення ВР.

Стаття 47 Регламенту. Прийняття рішень Верховної Ради

1. Відповідно до частини другої статті 84статті 91 Конституції УкраїниВерховна Рада приймає рішення виключно на її пленарних засіданнях після обговорення питань більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, крім випадків, передбачених Конституцією Українита цим Регламентом.

2. Рішення Верховної Ради приймаються шляхом відкритого поіменного голосування, крім випадків, передбачених цим Регламентом, коли проводяться таємне голосування шляхом подачі бюлетенів.

Відповідного рішення ВР прийнято не було, тому засідання на Банковій апріорі є не легітимним.

Друга умова. Норма Регламенту, яка регулює питання проведення засідання народних депутатів в іншому місці, відсилає до ч.3 ст.83 Конституції та ч.4 ст.11 Решламенту ВР.

Частина 3 статті 83 Конституції України:

"У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні Верховна Рада України збирається у дводенний строк без скликання".

Стаття 11 Закону про Регламент. Позачергові сесії Верховної Ради

У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні Верховна Рада збирається на позачергову сесію не пізніш як у дводенний строк без скликання і працює до скасування воєнного чи надзвичайного стану.Голова Верховної Ради України, а у разі його відсутності - Перший заступник чи заступник Голови Верховної Ради України, який виконує обов'язки Голови Верховної Ради України, визначає місце і час проведення засідання Верховної Ради, про що терміново повідомляється народним депутатам".

Отже, обох випадках допускається проведення засідань ВР в іншому місці у випадку введення воєнного чи надзвичайного стану.

Таким чином засідання народних депутатів на Банковій є нелегітимним, а те що відбувається, є не засіданням законодавчого органу влади, а зборами активу партії регіонів.

Ружицький Олександр 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови