Ми знову є!

Вівторок, 03 грудня 2013, 12:04

Пам’ять про День свободи 22 листопада і про український майдан затоптано. Регіони посіли керівні посади з певністю, що то назавжди. Український народ працював, платив податки і нарікав на чужу владу.

Чужа влада не боронила відзначати 80-річчя Голодомору, який нищив людину саме в тих голодних східних регіонах. Влада не боронила народу відводити душу лайкою в її адресу.

А от напередодні саміту ЄС Янукович з котячою посмішкою зупинився і повернувся до народу спиною. Так, наче він цар-самодержець.

Нарешті, народ не витерпів і вийшов на Майдан з вимогою відставки уряду і переобрання президента.

Президент показав зуби і вночі випустив своїх погромників під команду "фас!". Погромники били молодь по-бандитськи, до крові. Втікачі знайшли прихисток у Михайлівському монастирі.

Темні сили дурної влади не розуміли, що то то кінець її легітимності. Той, що перейшов межу закону, — уже моральний банкрут.

Майдан змагає відставки уряду і переобрання президента. Півмільйонний майдан через голову януковичів оголошує курс на інтеграцію з Європою. З одного боку, це звучить переконливіше для світу, ніж коли б це робив малошанований уряд України. З другого боку, потрібно дотримуватися законного порядку.

Майдан чекає і скандує: "Ре-во-лю-ція!". І то справді революція, тільки не у більшовицькому сенсі.

Майдан самоорганізовується, майдан самозахищається. Майдан витворює той особливий клімат моральності, коли кожен дає свій позитивний внесок, витворює дух братерства і солідарності.

Якби цей дух зберегти в українському суспільстві, то це був би український внесок в європейську спільноту.

Для когось євроінтеграція — то зміна візового режиму. Але Європа має вже занадто багато клопотів з емігрантами. Європа цікавиться Україною як стабільним партнером, самодостатнім в економічному і культурному відношеннях.

Ми цікавимося Європою як мирним сусідом, де давно утверджено примат закону і порядку, де можна вірити і співпрацювати. Нам уже досить того сусідства, яке простягає руку допомоги і при цьому нечутно промовляє: "А ноги ви уже самі простягнете".

Звичайно, європейське партнерство вимагає не тих показних реформ, на які погоджується Партія регіонів…

Нам потрібно реформувати совка так, щоб він прийняв чесні правила і дотримувався їх без наглядача.

Нам потрібно виробити той тип людини, який гидує хабарем і лукавством.

У нашому суспільстві легалізувався куплений баран — на двоє корит. Від української держави він бере корм, а від сусідів заробляє на розкіш, і навіть не приховує цього. Він своїм прикладом формує за собою отару…

Європа прагне бачити українську людину, яка виражає гідність Незалежної Держави. Тільки тоді ми будемо рівні з рівними. І така людина у нас підростає. Треба тільки змінити правила гри, утвердити закон, і люди мають його дотримуватися, як дотримуються правил дорожнього руху.

Від ініціативної групи "Першого грудня" на майдані Незалежності 1 грудня було зачитане звернення до всіх присутніх учасників — "Не бійтеся". Кардинал Любомир Гузар благословив мирний форум на добру справу, в якій морально вмотивовані цілі досягаються чесними засобами, а зло перемагається добром.

Майдан тоді входить в історію, коли він відкриває у ній нову сторінку.

Євген Сверстюк, учасник ініціативної групи "Першого грудня"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України