Як замінити корумпованих прокурорів і забезпечити незалежну прокуратуру?

Вівторок, 05 травня 2015, 12:13

 Довгоочікувана суспільством реформа прокуратури знову під загрозою.

Про це попереджають експерти Реанімаційного Пакету Реформ у зверненні до керівників держави. 

"Наприкінці квітня цього року мав набути чинності новий Закон "Про прокуратуру", ухвалений під тиском громадянського суспільства ще у жовтні 2014-го. Протягом шести місяців Генеральна прокуратура саботувала підготовчі заходи до впровадження реформи. Відтак процес реформування, незважаючи на приписи Закону, не було навіть розпочато", – йдеться у зверненні. Минулого ж тижня Верховна Рада відклала набуття чинності законом до липня. Чи в липні реформу знову відкладуть – неясно, однак ґарантій, що цього не станеться, наразі немає жодних.

Крім того, РПР попереджає, що саботаж реформи має на меті змусити Верховну Раду переглянути найбільш "незручні" для прокуратури положення нового закону. А це зведе всю реформу нанівець.

Тому, на думку експертів РПР, щоб реформа прокуратури запрацювала вже зараз, необхідно невідкладно ухвалити закон, де мають бути чітко закріплені норми, які зокрема регулюють перехідний період:

 

 

Експерти РПР запевняють: неважливо хто запропонує такий законопроект – прокуратура, Президент, народні депутати – якщо він відповідатиме викладеним вище вимогам і буде проголосований Верховною Радою, це дасть шанс повернути органам прокуратури втрачену довіру суспільства.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції