Усе, що ви хотіли знати про електронні петиції

Понеділок, 07 вересня 2015, 15:07

Хотів би дати пояснення та відповісти на деякі питання/тролинг щодо електронної петиції, яка набрала 25 тисяч підписів.

Я розумію велике бажання супротивників перших паростків електронної демократії зробити все можливе для її дискредитації, шукаючи нові скандали та провокації для живлення суспільної агресії та недовіри.

Електронна петиція, як один із інструментів електронної демократії, – це інструмент донесення суспільно значущих питань до лідерів країни, політиків і високопосадовців загальнодержавного та місцевого рівнів, парламентарів.

Петиція започатковує діалог для вирішення поставлених та підтриманих суспільством питань. Це не інструкція до виконання, це не однозначно "так" або "ні" – це початок демократичного обговорення для пошуку рішення.

Пам’ятаємо, що 25 тисяч – це вже серйозна суспільна вибірка, але в країні живе понад 40 мільйонів громадян і альтернативні точки зору також мають право на те, щоби бути почутими. Ми маємо навчитись цивілізованим методам демократичного процесу!

У п’ятницю перша петиція набрала понад 25 тисяч голосів, а отже, згідно із законом та указом Президента, інформація щодо початку розгляду петиції буде оприлюднена протягом трьох робочих днів.

Протягом цього часу ми вивчаємо технічні параметри: як збиралися підписи, хто голосував, чи відповідають зареєстровані підписи закону України, чи не було технічних маніпуляцій тощо.

Саме зараз цей процес триває в АПУ. Після оприлюднення інформації про початок розгляду ми маємо 10 днів на розгляд петиції та публікацію результату розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

Хочу заспокоїти тих, хто, побачивши жартівливу петицію, поспішає поховати саму ідею петицій. Ми не вигадали велосипед.

Системи електронних звернень працюють у понад 70 країнах світу. Звісно, ми вивчали і враховували закордонний досвід. Очевидно, що жарти будуть, і я не бачу в цьому катастрофи. Практика показує, що кількість таких петицій незначна і не знижує ефективність роботи системи.

Ви помітили, що петиції не редагуються. Модератори просто не мають права змінювати їх. Це унеможливлює будь-яке спотворення тексту звернення.

Також доводилося чути закиди, мовляв, дозволяючи підписувати петиції іноземцям, ми робимо помилку.

Я вкотре хочу нагадати події Революції Гідності і те, як увесь світ підписував нашу петицію на сайті Білого дому. Думаю, що ми не маємо жодного права обмежувати можливість спілкування з нами людям доброї волі з усього світу.

Подумаймо, зрештою, про діаспору.

І наостанок – є дві важливі статті Закону "Про звернення громадян" — 26 та 27 про відповідальність громадян за подання звернень протиправного характеру та відшкодування витрат по перевірці звернень, які містять завідомо неправдиві відомості.

Прошу всіх жартівників і шанувальників нецивілізованого спілкування розуміти, що закон має запобіжники.

Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації президента України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів