Капітан Америка

Середа, 02 грудня 2015, 10:01

Аваков браво рапортує – Фірташа затримаємо, американці дали добро.

В українських правоохоронців, очевидно, поки що руки просто не дійшли до олігархів. У США, видно, справ менше – встигають із ІДІЛ-ом розібратись, і з Фірташем.

А в наших роботи навалом – від підкилимних ігор щодо антикорупційної прокуратури до чергової переатестації міліції.

Реклама:

*   *   *

Пригадуєте анекдот про те, "що Україні потрібно зробити, щоб стати наддержавою? – Оголосити війну США та здатись у полон".

Кажуть, що в кожному жарті є доля істини. Але в нашому задзеркаллі анекдоти й підміняють реальність.

Що б ми робили без них?!..

Про зовнішню політику навіть не говоритиму – в усьому світі, схоже, тільки Маккейн і не боїться Путіна, називаючи його негарними словами та закликаючи світ на кінець-то поставити на місце диктатора, що загрався.

Без США Коломойський був би досі губернатором.

Без США Порошенко і Шокін так і не дали би створити НАБУ, а конкурсна комісія щодо антикорупційного прокурора так і залишилась би ручною.

Останній масований наступ росіян зупинився в той же день, як Байден порозмовляв з Путіним у Сочі.

Ну, за законами жанру, супергерой і справді може бути тільки один. Антагоністів та помічників має бути більше – шлях героя до мети не буває легким.

Яку ж роль грає Україна в цьому кіно?

Корумпованого міліцейського, з якого взяли слово змінитись, і вирішили вступити в ситуативний союз для боротьби з ворогом? Перспективного молодого бандита, в якому побачили потенціал? Чи просто актора масовки?..

*   *   *

У подібних історіях трапляється й так, що простий герой перетворюється в супергероя. Ізраїль тому підтвердження.

Україна нині вдруге в своїй новітній історії претендує на якусь серйозну міжнародну правосуб'єктність. Перша була злита – чи то в момент, коли наша ядерна зброя поїхала до сусідів, чи то взагалі тоді, коли народ обрав президентом партійного бонзу Кравчука.

Не схоже на те, що нашим політикам цікаво так і залишитись такими гравцями. Раз за разом дістаючи демонстративного ляпаса в обличчя від США та ЄС за корупцію і шоколад, не соромлячись відверто саботувати реформи та люстрацію – висновок напрошується один: "Хочемо в ЄС, але, як і Янукович, на своїх правилах".

Корумпованих і зручних для нас.

Не хотілося б за рік-другий знову констатувати: "...Другий свій шанс ми прогавили чи то в момент, коли в Мінськ поїхав Кучма, чи то взагалі тоді, коли обрали президентом бізнесмена…"

Олександр Геревич, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну 

Як нам пам'ятати трагедії: нетравматична імерсивність в пам'ятниках

"Стривай, паровозе". Чому угода УЗ про купівлю американських локомотивів має бути скасована

Між поганим і ще гіршим. Чому ми отримали такий закон про мобілізацію? 

Чому довіра до податкових органів в Україні гірша, ніж до судів?