Проблиски надії. Чи надовго?

Середа, 03 серпня 2016, 14:11

У червні 2016 року Міжнародний республіканський інститут (МРІ) оприлюднив нові заміри громадської думки, що їх було проведено за фінансової підтримки уряду та Міністерства закордонних справ та торгівлі Канади. Опитування було проведене соціологічною групою "Рейтинг". Повну версію дослідження можна знайти тут: українською та англійською мовами.

Серед даних соціологічного опитування особливу увагу привертають кілька ключових висновків.

1. У період після перезавантаження кабінету міністрів зменшилося невдоволення українських громадян роботою владних структур усіх рівнів.

Навіть рівень схвалення роботи парламенту зріс до 10 відсотків – а це вдвічі перевищує відповідний показник станом на лютий цього року.

 

2. Важливо відзначити, що впродовж цього періоду відбулося не лише зростання особистого рейтингу новопризначеного прем'єра Володимира Гройсмана, але й також збільшився і рівень схвалення роботи кабміну в цілому.

Оскільки більшість українців постійно називають пріоритетним завданням подолання корупції в державних органах, уряд повинен докласти значних зусиль у відкритій боротьбі з корупцією в судах і на митниці для того, щоб заслужити подальшу підтримку з боку суспільства.

Загалом це дає підставу для скромного оптимізму стосовно розширення можливості реалізації позитивних реформ.

 

3. Незважаючи на те, що політичні партії мають, як і раніше, рекордно низький рівень підтримки, зокрема, з боку жителів Східної України, зменшення рівня песимізму громадян та проблиски надії на підтримку влади відкривають короткочасне вікно можливостей для прем'єр-міністра, президента і Ради, на яку восени очікує напружений законодавчий сезон.

Якщо їм вдасться розробити комплексний план для більш активного залучення громадян до процесу реформування цієї осені, зокрема, з точки зору його узгодження з вимогами МВФ, – то вони матимуть можливість розширити кредит довіри українських громадян.

Загальна картина очікувань і сподівань представлена на інфографіці нижче.

 

Отже, всупереч популістській риториці опозиції на дражливі для українців теми, на тлі досить спокійного з політичної точки зору літа – останні дані соціологічного дослідження МРІ демонструють, що в деякій мірі напруга в суспільстві спала.

Однак після швидкоплинного літа обов’язково наступить зима.

Майкл Дракмен, Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?