В електронний реєстр шикуйсь!

Середа, 07 грудня 2016, 07:46

Україна має шанс ще на один крок наблизити сектор оборони до стандартів НАТО: у другому читанні парламент розгляне законопроект 2504а-д "Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних".

Як це змінить українське військо і що це означає для нинішніх та потенційних військовослужбовців?

Спершу трохи історії.

Законопроект 2504а-д було зареєстровано рік тому – у листопаді 2015-го. Чи не кожного сесійного тижня він вносився у порядок денний, проте спочатку до розгляду справа не доходила, згодом – просто не вистачало голосів.

Лунали різні заяви, в тому числі й абсурдні: мовляв, якщо ми ухвалимо цей закон, то вже завтра на Петрівці продаватимуть базу військовозобов'язаних чоловіків або ж покладуть її на стіл Путіну. Звичайно, подібні припущення свідчать лише про некомпетентність чи політичний піар.

Але є й реальна причина, через яку ухвалення цього документу так затягнулось.

Законопроект "Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних" – антикорупційний. А все, що бореться з корупцією, на жаль, досі отримує спротив на усіх рівнях.

Нарешті, з результативним голосуванням у першому читанні та позитивними рекомендаціями Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, – законопроект готується до ухвалення в другому читанні та в цілому.

Отже, що змінить Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних?

  1. Усуне корупцію у військкоматах.

Сьогодні дані про військовозобов'язаних зберігають банально в паперових картотеках. Пуд час призову деякі особові справи то губляться, то зникають, або ж до них не доходить черга. Зрозуміло, йдеться про тих, хто "відкосив" від призову, давши хабар у комісаріаті. Або ж про дітей чиновників, в яких у житті "інші пріоритети", ніж служба в армії.

Натомість державний реєстр – це єдина автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, де зберігатиметься інформація про всіх призовників.

Іншими словами, це як електронна черга у дитячий садок – і тут уже не можна просто взяти якусь окрему справу та "підтасувати" черговість.

  1. Захистить персональні дані військовослужбовців.

Коли військова частина вирушає у зону бойових дій, то разом із нею – і всі стоси паперу та картотеки. З початку війни на Сході було кілька випадків, коли картотека потрапляла до рук сепаратистів.

Використовувати паперову базу в країні у стані війни – неприпустимо.

Із впровадженням електронного реєстру всі персональні та службові дані будуть захищені. Працівники комісаріатів, медичних закладів матимуть обмежений доступ до реєстру: лікар – до медичних даних, військовий – до професійної підготовки.

І, звичайно ж, реєстр матиме Комплексну систему захисту інформації.

  1. Пришвидшить мобілізацію та професійне укомплектування військ.

Реєстр допоможе дуже швидко знайти чоловіків відповідної вікової групи, з відповідними показниками здоров'я та військовою спеціальністю. Тобто тих військовозобов'язаних, яких у даний момент потребує військо – фахівців механізованих військ, танкістів, артилеристів, фахівців протиповітряної оборони, зв'язку, радіоелектронної боротьби та ін.

  1. Спростить отримання статусу учасника бойових дій та передбачених пільг.

Реєстр буде виконувати функцію інформаційного забезпечення звільнених військових, які мають право на пенсію та інші пільги. Також у реєстр вноситиметься інформація про участь у бойових діях.

І більш детально про зміст законопроекту.

"Чиї дані буде занесено у реєстр?"

Законопроектом передбачається створити єдину базу даних, до якої заноситимуть відомості про громадян України віком від 18 до 60 років – військовозобов'язаних та призовників.

"Яку інформацію буде занесено в електронний реєстр?"

Персональні дані, зокрема, місце проживання та місце перебування; відомості про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада); відомості про притягнення до кримінальної відповідальності; відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України.

Службові дані, зокрема, дані щодо військового обов'язку, досягнення призовного віку та постановка на військовий облік, призов на військову службу, вид проходження військової служби, звільнення з військової служби, зарахування в запас або у відставку, виключення з військового обліку (поновлення), наявність відстрочки від призову.

"Як формуватимуть базу?"

Власником усієї інформації виступатиме Міністерство оборони, а розпорядником – Генеральний штаб.

Сюди буде перенесено відомості з ЦВК, Держприкордонслужби, Міносвіти, міграційної та фіскальної служб. Також реєстр поповниться даними військовозобов'язаних (призовників) із облікових карток та особових справ військкоматів.

"Які права матиме військовозобов'язаний?"

– Отримувати інформацію про своє включення (не включення) до Реєстру та про відомості щодо себе, які внесені до Реєстру;

– Звертатися до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (не включення) до Реєстру запису щодо себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

*   *   *

Напередодні важливого голосування від імені авторів законопроекту "Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних" хочеться закликати колег народних депутатів підтримати ініціативу.

Адже тут повністю відсутні будь-які політичні підтексти.

Йдеться про закон, який слід було ухвалити одразу ж після початку військового конфлікту на Сході України.

Тарас Пастух, народний депутат України, фракція "Самопоміч", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції