Навіщо RAND?

Вівторок, 07 лютого 2017, 15:59

Сьогодні на "Українській правді" був опублікований матеріал "Битва за Вашингтон. Лобі президента. Частина 1". Дмитро Шимків, що є одним із його фігурантів пояснює, чому Адміністрація президента скористалася послугами американських лобістів для замовлення дослідження в американської корпорації RAND.

Залучення RAND до процесу реформування мало організаційну, інституційну та політичну складову.

RAND є одним із ключових think tanks, з якими працюють військові відомства США, ЦРУ, ключові державні структури, тощо. Більшість країн, які співпрацювали з RAND, отримували позитивну політичну підтримку з боку США у питаннях військової та оборонної взаємодії.

До початку президентства Петра Порошенка, в Україні діяли різні обмеження щодо співпраці та взаємодії із представниками НАТО, а в США були обмеження щодо співпраці із українськими військовими структурами навіть в отримання консультації чи інформації.

Протягом 2015 року факт співпраці з RAND за ініціативи президента України мав необхідний вплив на відношення та точки зору керівництва військових відомств США та НАТО, працівників різних оборонних та військових відомств США, посла США в Україні, сенаторів, тощо.

Необхідно зазначити, що для проведення дослідження було отримано відповідний дозвіл від Державного департаменту США. Дослідження та рекомендації RAND стали основою більшості стратегічних оборонних документів, реформи безпеки та оборони, стратегії кіберзахисту, стратегічного оборонного бюлетеня представленого на саміті НАТО в Варшаві влітку 2016. Керівництво НАТО та США високо оцінило проведену роботу.

В жовтні 2016 року – публічна частина звіту RAND опубліковано для загального використання.

Приймаючи до уваги відсутність державних коштів, для фінансування проекту дослідження RAND за сприяння та урядових та неурядових організації, включаючи BGR, в США було створено фундацію Ukraine Investment Alliance.

Це класичний підхід для залучення коштів із приватного сектору для фінансування тих чи інших досліджень в США. В результаті кампанії із збору коштів для фінансування ініціативи було знайдено необхідну суму для старту дослідження.

Ми вдячні донорам, які підтримали потребу України у проведенні глибокого аналізу та наданні рекомендацій від провідного центру досліджень США щодо реформування сектору безпеки та оборони України в умовах агресії з боку Росії.

Наші підходи були прозорі, і результати зрозумілі. Вони потрібні країні для реформи ЗСУ та побудови співпраці із НАТО та США. Питання знаходиться не у площині використання різних політико-організаційних інструментів, що доступні в різних країнах світу. Питання – у меті цих дії.

Для нас важливо було "розтопити лід" у військово-оборонному співробітництві Україна – США, та розробити дорожню карту реформи безпеки та оборони України за взірцем НАТО.

Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації президента України, секретар Національної ради реформ, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції