Україна інтегрується до європейської системи кваліфікацій

П'ятниця, 3 липня 2020, 19:00
голова Національного агентства кваліфікацій

Кабінет міністрів України затвердив нову редакцію Національної рамки кваліфікацій, яка гармонізована з Європейською рамкою кваліфікацій, котру визнають у всіх країнах ЄС.

Тепер українська НРК, як і Європейська, містить вісім кваліфікаційних рівнів. До цього українська НРК мала 11 рівнів і це створювало труднощі у визнанні українських дипломів (кваліфікацій), оскільки було незрозуміло, якому рівню відповідає український диплом.

Що таке Національна рамка кваліфікацій? Це певний набір кваліфікаційних рівнів, кожний з яких описується відповідним набором дискрипторів, що визначають, з яким рівнем автономності, відповідальності та якої складності задачі може вирішувати володар кваліфікації (випускник, власник диплому).

Що вищий рівень НРК, то складніші завдання, із вищим рівнем самостійності та відповідальності, які вимагають більш глибоких знань та досконаліших навичок може виконувати власник диплому.

Стара редакція НРК була "невидима" в Європі, відповідно виникала ситуація, коли іноземний навчальний заклад, проаналізувавши програмні результати нашого навчання, наприклад, бакалавра, міг дати висновок, що за їхньою рамкою кваліфікації даний диплом не відповідає рівню бакалавра, і фактично українець не міг підтвердити своєї кваліфікації. Тепер ця проблема буде знята, оскільки українська НРК буде елементом європейської системи.

Нова НРК спростить визнання і в Україні здобутих дипломів за кордоном. Нова рамка зробить прозорою і зрозумілою процедуру визнання в Україні іноземних документів про освіту. Фактично, наша рамка кваліфікацій разом з рамками інших європейських країн є складовими системи порівняння та визнання Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя, яка розроблена під егідою Європейської організації економічного співробітництва та розвитку.

Практична роль НРК на національному рівні полягає в тому, аби служити певним еталоном при розробленні академічних і професійних кваліфікацій, щоби рівень навчання випускників відповідав вимогам, котрі задаються дескрипторами відповідного рівня.

Перша українська Національна рамка була прийнята в 2011 році і, на жаль, від самого початку мала 10 рівнів, що відразу робило її невідповідною до Європейської рамки кваліфікацій.  Ба більше, закон про освіту 2017 року додав ще 11 рівень, і фактично до прийняття нової редакції Кабміном наша НРК була "невидима" на європейському полі, де вже є 40 країн.

Національне агентство кваліфікацій відповідно до закону "Про освіту" супроводжує Національну рамку кваліфікацій і одним із його важливих завдань є створення Національної системи кваліфікацій, яка поєднує освітні і професійні кваліфікації та забезпечує їхню узгодженість між собою.

Юрій Баланюк, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.