Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Дешевих автомобілів з Європи не буде ще десять років

Лілія Гришко _ П'ятниця, 01 серпня 2014, 10:20
Версія для друку Коментарі 2

Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає зниження мит на європейські автомобілі. Однак чекати цього українцям доведеться до 2025 року.

Верховна Рада невдовзі має ратифікувати угоду про асоціацію з ЄС. Документ нині перебуває в українському МЗС. "Ми чекаємо його передачі в адміністрацію президента, і після відповідних процедур він буде внесений до парламенту", - оголосив 30 липня заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий. За його словами, нині готується національна програма імплементації Угоди про асоціацію, деякі позиції якої має схвалити український парламент у вигляді законопроекту.

Якщо депутати таки ратифікують угоду, велика частина імпортних товарів стане доступнішою для українців завдяки скасуванню ввізних мит. Однак українським автолюбителям радіти зарано – зниження митних ставок не стосуватиметься автомобілів європейського виробництва.

Лобісти зробили свою справу

Ще до парафування угоди з ЄС лобісти українських автовиробників домоглися, аби зниження мит були незначними. Були встановлені і односторонні захисні бар'єри від надмірного імпорту європейських авто, обурюється генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко. "Угода складалася і парафувалася за уряду Азарова. Саме через цей уряд українські автовиробники пролобіювали, щоб перехідний період для імпортованих автомобілів становив 15 років",- пояснив фахівець. Отож, угода передбачає поетапне зниження ввізного мита на нові легкові автомобілі, випущені в країнах Євросоюзу.

Сьогодні імпортери завозять в Україну автомобілі, сплачуючи мито в розмірі 18,6%. При цьому 10% - це звичайне мито, а решта 8,6% - скандально відоме спецмито, через яке до України були претензії у партнерів по СОТ. Після ратифікації угоди про асоціацію з ЄС спецмито буде автоматично скасоване. Протягом першого року після підписання угоди зберігатиметься 10-відсоткова митна ставка. А починаючи з 2015-го, протягом наступних дев'яти років, вона буде знижуватися на 1 процентний пункт.

І лише у 2025 році до ввезених з ЄС автомобілів може бути застосована нульова ставка. При цьому автовиробники домоглися, аби протягом цього періоду існував ліміт на ввезення автомобілів з Європи – не більше 45 тисяч штук на рік, наголошує Назаренко. Цікавим видається ще один нюанс. Якщо цей ліміт імпорту іномарок з країн Європи якогось року буде перевищений, мито знову повернеться на позначку 10%. І це не потребуватиме узгодження з ЄС усі ці десять років. Олег Назаренко наводить приклад: "Якщо у цьому році буде завезено в Україну більше 45 тисяч машин, то наступного року мито не впаде до 9%, як передбачено у перехідному періоді угоди."

Експерт наголошує, що цей ліміт охоплює не виключно європейські марки автомобілів, а й корейські, японські, китайські, зібрані у країнах ЄС. Наприклад, Suzuki, яка збирається в Угорщині, KIA словацької збірки чи Nissan з Іспанії теж вважатимуться європейськими автомобілями. В інтерв'ю Deutsche Welle Назаренко зауважив, що у 2013 році в Україну було завезено 67 тисяч автомобілів. За перше півріччя цього року, попри складну економічну ситуацію в країні, імпортовано вже 26 тисяч іномарок. "До кінця року ми, звісно, перевищимо цей ліміт. Українські виробники будуть цей механізм активно використовувати в своїх інтересах. За таких умов митні ставки не знизяться, поки не закінчиться цей перехідний період", - зазначає генеральний директор Всеукраїнської асоціація автомобільних імпортерів і дилерів.

Ні собі, ні іншим

Головним аргументом українських автовиробників, коли вони проштовхували такі "драконівські" обмеження для імпорту європейських автомобілів, було збереження робочих місць на підприємствах. Однак через складну політичну та економічну ситуацію в Україні більшості з них таки доведеться закрити своє виробництво, припускає директор аналітичної компанії Da Vinci AG Анатолій Баронін. Адже навіть попри жорсткі обмеження імпорту конкурувати з європейськими автогігантами буде важко. "Українські автовиробники не модернізували своє виробництво, аби зробити конкурентний продукт. Вони були надто впевненими, що угоду про асоціацію з ЄС Україна не підпише", - вважає Баронін.

Український автопром лише умовно можна назвати українським, відзначають аналітики, адже здебільшого на українських автозаводах йде крупновузлова збірка автомобілів російських, корейських чи китайських компаній. Як відомо, власник Запорізького автомобільного заводу (ЗАЗ) Таріел Васадзе заявив, що через скрутне становище в Україні виробництво автомобілів на ЗАЗ може зупинитися вже у вересні.

Про намір призупинити збір авто на Кременчуцькому автомобільному заводі АвтоКрАЗ – через падіння попиту – заявила корпорація АІС, яка випускала там автомобілі російських марок ГАЗ, УАЗ, ВАЗ, а також корейської марки SsangYong та китайської Geely. За даними "Укравтопрому", у червні в Україні було випущено 1009 легкових авто, що у три з половиною рази менше, аніж у травні. У порівнянні з минулорічними показниками виробництво впало ще суттєвіше – в чотири рази.

У програші споживачі

Імпортні автомобілі дорогі через збереження митних ставок, автомобілів українського виробництва – бракує. Саме з такою проблемою найближчим часом зіткнуться українські споживачі, вважають оглядачі. "В кінцевому рахунку від усього цього програють споживачі. Їм доведеться відмовитися від нового автомобіля на користь вживаних. Але і вони не здешевшають для українців, адже дія угоди про асоціацію з ЄС на цей сегмент не поширюється", - констатує директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

Окрім цього, від встановлення надзвичайно довгого перехідного періоду для нульових митних ставок на європейські автомобілі програє і Україна як держава, переконаний Олег Назаренко. "Нульові митні ставки могли б зацікавити інвесторів перенести автовиробництво з "дорогих" європейських країн до нас, де українському робітникові можна платити 500 євро, а не 5 тисяч євро, як у Німеччині. Але для цього зараз умов немає", - констатує генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

Він сумнівається, що умови імпорту європейських автомобілів буде переглянуто в уже підписаній угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 91.124.231.---
Kolya Mishtur _ 01.08.2014 22:22
Цей момент в угоді надзвичайно важливий. Він покаже справжнє лице уряду.
IP: 91.124.231.---
Kolya Mishtur _ 01.08.2014 22:19
Найбіднішим верствам населення обовязково євроавто без будь-яких мит. Це суттєво знизить бідність в державі бо авто будуть завозити через найбідніших . Таким чином дозволивши їм заробити. Інакше буде майдан і "дуже жорстокий "- це м'яко сказано.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте