Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Коментар: Повернення упертого реформатора Саакашвілі

Бернд Йоганн _ Вівторок, 02 червня 2015, 16:25
Версія для друку Коментарі 0
Президент Порошенко призначає Саакашвілі губернатором Одеської області

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі має на посаді голови Одеської ОДА здійснювати реформи. Утім, сумнівно, що його апробована в Грузії модель диктатури модернізації придатна для України, вважає Бернд Йоганн.

Експерти з-за кордону користуються попитом в Україні. На них чекають крісла радників і ключові політичні та управлінські посади. Оскільки ці люди приходять з-за кордону, вони вважаються незаплямованими кумівством і клановими інтересами, які в Україні впродовж років перешкоджають будь-яким політично-реформаторським ініціативам. На чолі трьох міністерств - економіки, фінансів і охорони здоров'я - нині стоять фахівці з-за кордону. Для цього вони одержали українське громадянство. Утім, нові міністри ще повинні довести, що вони просувають реформи.

Ще один "новачок", котрий поповнив лави іноземців в українській політиці, вже довів, як можна побороти корупцію. Цими вихідними український президент Петро Порошенко призначив колишнього грузинського президента Михайла Саакашвілі губернатором Одеської області. Саакашвілі вже давно і активно був радником в Україні. Тепер і він отримав українське громадянство й одразу ж став, мабуть, найяскравішим, і насамперед найбільш суперечливим політичним новачком в Україні.

З досвідом реформ, але авторитарний

Упродовж десяти років Сакашвілі був президентом Грузії. Підсумок його правління дуже суперечливий. І донині грузини дають йому діаметрально протилежні оцінки. На Заході його теж сприймають критично. Рішуче та радикально він модернізував політику та управління в колишній радянській республіці. Саакашвілі з успіхом провів перебудову насамперед у поліції та податковому відомстві, де доти квітнула корупція. Саакашвілі був демократично обраним президентом. На початку його дуже любили. Утім, його керування країною ставало дедалі авторитарнішим. З'явився такий термін, як диктатура модернізації.

Бернд Йоганн - керівник української редакції DW

Бернд Йоганн - керівник української редакції DW

Паростки протестів було жорстко придушено, опозиціонери постали перед судом. У підсумку Саакашвілі пішов з грузинської політики, бо більшість людей його вже не хотіла. Нині він перебуває у міжнародному розшуку за звинуваченнями в зловживанні посадовим становищем та pозбазарюванні коштів. Через відсутність він ухиляється від кримінальної справи, відкритої проти нього у Тбілісі. Тепер він знайшов в Україні, так би мовити, свій екзил, комфортабельно обладнаний і з губернаторським кріслом.

Але "камбек" Саакашвілі в Україні роздратував не лише грузинів. Виникають конфлікти і з Росією. Саакашвілі також несе частину відповідальності за війну між Грузією та Росією у 2008 році. Через його провокаційне застосування зброї в Абхазії та Південній Осетії він зробив значний внесок в ескалацію конфлікту. Його дії тоді не були розумними, адже він дав Росії привід для військового наступу на Грузію, що було здійснено всупереч міжнародному праву.

Небагатий кадровий резерв Порошенка

Чи є Саакашвілі правильною людиною для Одеси? Його досягнення як радикального реформатора в Грузії можуть засвідчити його кваліфікованість для нової роботи. Але Одеса - не Грузія. І на посаді голови обласної держадміністрації у Саакашвілі буде значно менше компетенції, ніж у президента.

Політиком компромісу між різними інтересами упертий Саакашвілі не був ніколи. Його екстремально критична позиція щодо Росії викликає симпатію серед багатьох українців. Але це може також і посилити напруження між проукраїнськи та проросійськи налаштованими групами населення в мультиетнічній Одесі. Політична ситуація в портовому місті на Чорному морі залишається вибухонебезпечною після жахливої пожежі в Будинку профспілок рік тому, коли загинули більше сорока людей. Обставини трагедії й донині остаточно не з'ясовані. Саакашвілі в Одесі очікуватимуть складні завдання. Порошенко, мабуть, обрав його насамперед тому, що він хоче почати боротьбу з корупцією та кумівством.

Рішення віддати це крісло людині з-за кордону показує, наскільки обмеженим є кадровий резерв України. Попередньому одеському губернатору Ігорю Палиці, очевидно Порошенко більше не хоче довіряти. Адже Палиця вважається сподвижником самовільного українського олігарха Ігоря Коломойського, якого Порошенко нещодавно зняв з посади губернатора Дніпропетровщини. Завдяки новому і лояльному губернатору президент Порошенко хоче посилити свою владу на півдні України. Втім, чи зможе йому справді допомогти розв'язати проблеми України такий суперечливий іноземець, як Саакашвілі, залишається під питанням.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте