Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Порошенку треба розпочинати війну, бо буде гетьманом без країни? (Європейська преса)

Василь Зілгалов _ Вівторок, 01 липня 2014, 10:38
Версія для друку Коментарі 0

Оглядачі на Заході вважають, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС Україна постала перед нарощуванням економічного і політичного тиску на неї з боку Росії, яка вбачає у зближенні Києва з ЄС загрозу своїм ринкам на сході Європи та в Митному союзі.

Експерти також вважають, що ймовірність провалу мирного плану президента України Петра Порошенка "серйозно компрометує його" перед власними громадянами

Аналітики зауважують на сторінках європейських видань, що "Путін обмежується лише символічними жестами" і не сприяє деескалації на сході України, а "сепаратистам та їхнім поплічникам не потрібні ані політичні реформи, ні компроміси, чи інтереси українців… їм йдеться про захоплення територій".

Впливові газети зауважують до того ж, що в Києві все більш критикують Петра Порошенка за багатослів’я, відсутність конкретних справ і вже кажуть, що він є "керівником, подібним до гетьмана без країни".

Польська Rzeczpospolita наголошує: "Угода про асоціацію між ЄС та Україною викликає лють Росії", яка вдається і буде ще більше вдаватися до засобів економічного та політичного тиску проти Києва, включно з торговою війною та обмежувальними митами щодо українських товарів.

Експерти, що їх цитує варшавська газета, вважають, що окрім значних економічних втрат від переорієнтації українських виробництв Київ також стоїть перед загрозою нових територіальних втрат внаслідок ескалації протистояння на сході України. Спостерігачі також звертають увагу на труднощі з реалізацією мирного плану президента Петра Порошенка та наростання внутрішнього невдоволення його "бездіяльністю та багатослів’ям".

А Захід тим часом на словах підтримує мирний план Києва, але не поспішає з введенням третього етапу економічних санкцій проти Москви, чого найбільше боїться глава Кремля, Володимир Путін.

Характерним для позиції ЄС щодо Москви є інтерв’ю міністра фінансів Німеччини Волфґанґа Шойбле лондонській Financial Times, в якому він всіляко уникав гострих оцінок режиму Путіна та заперечував, що він нібито порівнював раніше главу Кремля з Гітлером і обережно відмежовувався від характеристики нинішньої політики Росії як "загрози для Європи й України".

Шойбле також сказав тут щодо Росії: "Ми не хочемо санкцій, але якщо ми не повертаємося до основних принципів міжнародної співпраці та міжнародного права, і якщо незалежність та самовизначення націй не поважаються, то неминуче, що ці дії матимуть наслідки".

Німецька Suddeutsche Zeitung пише про те, що президент України Петро Порошенко, котрий зачарував на початку світ "своїм шармом і виглядом такого собі плюшевого ведмедика", тепер втратив цю принадливість з негативним плином подій вдома. І нині, як зауважує німецька газета, коли його мирний план не працює, Порошенка й вдома почали критикувати за багатослів’я, відсутність практичних кроків та називати вже й "не лідером, а скоріше гетьманом без країни". Автор статті в Suddeutsche Zeitung, Катрін Каглвейт, стверджує, що "тепер Порошенко потрапив під сильний тиск, бо війна на сході триває, падають вбиті, сепаратисти не виявляють готовності до компромісу…

А Москва також обмежується лише символічним жестами". На думку оглядачки німецького видання, перемир’я на сході України пішло більше на користь сепаратистів, бо "їм та їхніми поплічниками, як давно відомо, не йдеться про політичні реформи, компроміси, чи про інтереси українців…

Для них йдеться лише про здобуття територій". Тут також зауважено, що багато-хто в Україні вже вважає, що тепер занадто пізно робити щось для відновлення контролю Києва над Донбасом, якщо не розпочинати негайно рішучої війни проти сепаратистів широким фронтом. Ці люди критикують президента за багатослів’я і бездіяльність. Є, як пише німецька газета, ще й така категорія людей в Києві, котрі вважають, чи не дозволити Донбасові відокремитися, можливо тоді Росія залишить Україну в спокої. На думку німецької газети, президент України перебуває нині у дуже скрутному становищі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте