Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Мінська домовленість веде до Придністров’я-2 (європейська преса)

Жанна Безп'ятчук _ Понеділок, 08 вересня 2014, 10:57
Версія для друку Коментарі 3

Київ – Досягнута в Мінську домовленість про припинення вогню на Сході України може принести перемогу Володимиру Путіну в конфлікті з Україною, надто на тлі рішень саміту НАТО в Уельсі, де країнам Балтії і Польщі було відмовлено в розміщенні великих сил альянсу на їхній території.

Про це пише німецька преса. Газета die Welt звертає особливу увагу на те, що, згідно з "Сімома пунктами" президента Росії Володимира Путіна, відвести свої війська з районів бойових дій на Сході має лише українська сторона, а сепаратисти там залишаться.

Це дасть їм змогу зміцнити свої позиції та може призвести до створення українського варіанту Придністров’я.

Німецька газета Die Welt, коментуючи досягнуту в Мінську домовленість про припинення вогню, пише, що вона може коштувати президенту Петру Порошенку його посади й принести перемогу президенту Володимиру Путіну.

Чи справді українські силовики, з одного боку, та сепаратисти, з іншого, припинять вогонь, незрозуміло, відзначають автори Die Welt. Дотримання режиму припинення вогню залежатиме від реалізації мирного плану для Сходу й від того, наскільки серйозно до нього поставляться обидві сторони конфлікту.

Відповідно до "Сімох пунктів" Путіна, плану мирного врегулювання, який він склав дорогою до Монголії у середу, 3 вересня, українська армія та сепаратисти повинні припинити бойові дії та забезпечити коридори для біженців і гуманітарної допомоги. Але в плані Путіна, наголошує Die Welt, Збройні сили України мають відступити з районів бойових дій, а ось сепаратисти – ні.

Зрештою, президент Порошенко може відмовитися відводити війська, пише видання. Проте в разі реалізації такого плану сепаратисти закріпляться на захоплених ними територіях. Хоча при цьому всьому офіційний Київ відкидає ідею федералізації. На думку екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, такий план призведе до створення української версії Придністров’я, відзначає Die Welt.

Польське видання Polityka пише, посилаючись на українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, що потрібно брати до уваги – припинення вогню на Донбасі не є безумовним. Воно буде можливим за умови повного припинення вогню обома сторонами, відходу російських військ з території України та відновлення контролю на кордоні.

Німецьке видання Der Spiegel-Online  ставить таке запитання: що лишилося ще в арсеналі Заходу, щоб зупинити Путіна? Кілька країн-членів НАТО вимагали скасування Акту НАТО-Росія, який визначає рамкові умови співіснування сторін. Цей договір забороняв альянсу розміщувати на тривалий час власні збройні сили в Східній та Центральній Європі. Канцлер Німеччини Анґела Меркель виступила проти цього й домоглася свого, пише Der Spiegel.

Меркель, вочевидь, не підтримала вимог своїх східноєвропейських партнерів збільшити присутність НАТО в Польщі та країнах Балтії. Зрештою, Естонія створила власний опорний пункт НАТО, хоча очільниця німецького уряду виступила проти цього. Її мотивація: такі дії зашкодять досягнутим раніше й закріпленим в Акті Росія-НАТО домовленостям.

Меркель також відзначила, пише видання, що нові санкції проти Росії, підготовлені Європейським союзом, можуть бути відкликані. Для цього Росія має серйозно поставитися до досягнутої в п’ятницю в Мінську домовленості про режим припинення вогню на Сході України.

Натомість НАТО ухвалило рішення про створення сил швидкого реагування , а також безпекового плану дій для Східної Європи. Ці сили мають збиратися й вступати в дію за 2-5 днів. За даними польського президента Броніслава Коморовського, такі війська налічуватимуть 5000 бійців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 95.111.195.---
Yury Nevidomy _ 08.09.2014 13:18
А он и сейчас должен нести ответственность за происходящее: где все вооружение, почему оно на складах, а не на фронте, почему новенькие танки не в Бою, а на заводе, где люстрация, где сокращение нардепов? А рейтинг все падает. Что-то мне кажется что буде ещё майдан и тогда народ сам ведёт ВП и освободит сам без всякой помощи и от путлеровцев и от всякой нечестие.
Слава Украине!
IP: 37.54.42.---
Loh2012 _ 08.09.2014 12:06
по-перше, порошенку потрібно мати власний розум та спиратись на громадян своєї країни, а не виконувати накази німецької сучки! по-друге, зробити висновки з своєї кадрової політики, не той зараз час щоб дерибанити посади з погляду любих друзів і кумів,не за професійними чинниками!
IP: 78.111.187.---
anatoli _ 08.09.2014 11:41
Что подписал в Минске Кучма еще долго будут разбираться. Одно ясно уже сегодня, что он сдал интересы Украины! Нет ни слова о выводе российских войск, ни слова о закрытии границы, ни слова о сдаче оружия террористами! Пока идет временное перемирие, нужно укрепить фронт также как враг укрепил Иловайск!!! И завалить Россию 200 грузом!!! Другого выхода нет. В открытом бою мы не сможем выиграть вторую армию в мире. Порошенко как Главнокомандующий должен объявить военное положение и раздать всему населению Украины оружие! Хватит быть дипломатом, нужно уже стать Главнокомандующим и защищать Родину!!! Слава Украине!!! Все на защиту Украины!!!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте