Український та американський президенти обмінялися обіцянками

Понеділок, 5 червня 2000, 19:40
Чорнобильску АЕС буде закрито 15 грудня 2000 року, у свою чергу США виділить Україні додатково $78 млн. для Чорнобильського фонду "Укриття". Про це йдеться у спільній заяві президентів США та України Леоніда Кучми та Білла Клінтона, яку було підписано і оприлюднено у понеділок у Києві.

Як передає кореспондент агенства "Інтерфакс-Україна", президент США також заявив про зобов'язання США продовжити співпрацю з Україною і міжнародним співтовариством для забезпечення завданнь, які пов'язані із закриттям ЧАЕС. З цього приводу обидва президенти висловились на підтримку успішного проведення 2-ої конференції донорів для збору коштів, необхідних для фонду "Укриття", яка відбудеться у липні у Берліні.

Графік закриття ЧАЕС було затверджено минулого четверга на засіданні Міжвідомчої комісії з комплексного вирішення проблем Чорнобильської АЕС. Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко повідомив тоді, що для виведення станції із експлуатації необхідно понад $500 млн., для забезпечення екологіччної безпеки об'єкту "Укриття" над зруйнованим аварією 4-им блоком станції - ще близько $400 млн., а для вирішення соціальних питаань, пов'язаних з облаштуванням звільнених працівників станції, а також жителів Славутич - декілька сотень мілйонів доларів.

У той же час, у бюджеті України до кінця року буде виділено 100 млн. гривень для вирішення питань, пов'язаних із закриттям ЧАЕС.

"Успіх України як вільної держави дуже важливий для США" заявив у п'ятницю на прес-конференції в Києві за підсумками переговорів з Кучмою американський президент. Він відзначив, що він є "гордий" з того, що він присутній у Києві у День захисту навколишнього середовища, "на історичній заяві про те, що Чорнобильська АЕС буде закрита 15 грудня".

Клінтон повідомив, що США виділять $78 млн. для Чорнобильського фонду "Укриття" і $2 млн. на "підвищення безпеки на інших атомних станціях".

Президент США відзначив реформаторські кроки президента та уряду України і повідомив про те, що США "розробили план підтримки малого та середнього бізнесу в Україні". За його словами, також досягнуто домовленості про "зняття квот на комерційні дослідження космосу", що "відкриють двері" для участі України у спільних проектах по запуску космічних апаратів.

У свою чергу президент України Леонід Кучма заявив, що візит у Київ президента США Білла Клінтона допоможе "вивести стратегічне партнерство обох країн на новий рівень".

Кучма повідомив, що у ході його зустрічі з Б.Клінтоном обговорювалося "широке коло питань двосторонніх відносин - від європейської безпеки до охорони навколишнього середовища". Глава украаїнської держави додав, що по всіх питаннях "досягнуто взаєморозуміння".

Кажучи про прийняте рішення закрити Чорнобильську АЕС 15 грудня 2000 року, президент України відзначив, що таке рішення прийнято з урахуванням оцінок експертів і "міжнародних зобов'язань України".

Біля Михайлівської площі, де Клінтон виступав зі зверненням до українського народу, організовано два пікети проти виступу американського лідера у Києві.

На підходах до площі вишикувались представники лівих сил з плакатами "Президент США увйшов в історію як кривавий садист, людина з посмішкою на обличчі, саксофоном і бомбою в руках", "Пане Клінтон! Україна не 52-ий штат США!", "Янки, геть з України!"

Ще один пікет поряд з Михайлівською площею організувала група православних віруючих. Пікетники заявляють, що виступ Клінтона біля Михайлівського собору "ображає їх релігійні почуття". "Ніколи поблизу церкви не було таких шабашів - це знущання над святими, які перевертаються у домовинах", - заявив один із учассників пікету.

Правопорядок на площі повністю забезпечує міліція. Михайлівська площа зі всіх сторін оточена металевою огорожею, і потрапити на площу можна лише через ворота металошукача.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...