Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська преса не схильна переоцінювати підсумки візиту Клінтона у Київ

Вівторок, 6 червня 2000, 13:05
Російська преса, як завжди, дуже стримано оцінює результати візиту президента США Біла Клінтона в Україну.

Російська газета "Сегодня", кажучи про виділену зі сторони США допомогу Україні у сумі $78 млн., робить висновок, що мова йде не стільки про Чорнобиль, скільки про непряме фінансування політичного устрою в Україні, яке США мають намір продовжувати, незважаючи на скандали з обманом МВФ і розкраданням колишніх чорнобильських грантів.

"Сегодня" вважає, що прощальний візит Клінтона, на думку Києва, означає, що Україна збереже функцію буфера між Заходом і Росією. До такого висновку автор статті прийшов, аналізуючи інтерв'ю Клінтона тижневику "Зеркало недели", де президент США дав зрозуміти, що у майбутньому бачить Україну глибоко інтегрованою в європейські і євроатлантичні структури, причому незалежно від того, як будуть складатися стосунки Росії і Заходу.

"Независемая газета" у статті "Візит Білла Клінтона у Київ був коротким" звертає увагу на заяву міністра оборони України Олександра Кузьмука, який вирішив піддати критиці держсекретаря США Мадлен Олбрайт. Міністр заявив, що "позиція США і Європи не є указом для перебудови Збройних сил України". За його словами, українські військові будують армію "не для аплодисментів за кордоном, а таку, яка потрібна Україні". Український міністр зазначив, що не надає великого значення заявам "якоїсь мадам", а Збройні сили України готові до відбиття нападів з декількох напрямків.

За даними газети до приїзду американського президента у Києві готувалися ґрунтовно. Настрої української еліти висловив мер Києва Олександр Омельченко, який заявив: "Ще п'ять років, і ми в Європі!" Заголовки українських газет підкреслювали проамериканську політику Києва, наприклад: "Віктор Ющенко - остання надія американців". Глава зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк завірив американську сторону, що "в Україні створена "критична маса" для прискорення політичних та економічних реформ".

Газета звертає увагу на те, що Білл Клінтон напередодні свого короткочасного візиту висловив заклопотаність у зв'язку із затримкою із проведенням економічних та політичних реформ в Україні. На його думку, "час для реформ настав", і він закликав український істеблішмент "йти вперед", і підкреслив, що доля реформ багато у чому зумовлена боротьбою з корупцією, "яка позбавляє уряд народної довіри і є загрозою для майбутніх успіхів України". Американський президент попередив, що інвестиції США будуть мати місце за умови прозорості приватизації, висловив стурбованість з приводу тиску на незалежну пресу.

"Известия" у статті "Сольна партія" звертає увагу на дипломатичну заяву Клінтона, який підкреслив, що вважає Україну повноправним членом Європи, підтримує її прагнення вступу в Євросоюз і зближення з НАТО. На українських заводах тепер будуть ремонтувати військову техніку альянсу, пише газета, її полігони вже використовують у рамках програми "Партнерство заради миру". Київ більш не побоюється теплих контактів з НАТО. Йому розв'язали руки недавні заяви Володимира Путіна. У Києві вважають, що до зближення з блоком тепер прагне і Росія, і Україна.

"Известия" з іронією пишуть, що американського президента у Києві чекали, як ревізора, оскільки йому повинні були продемонструвати успіхи ринкових реформ, демократичність українського суспільства і лояльність уряду.

За даними газети, найскладнішою для України з усіх переговорних проблем стала тема прав на інтелектуальну власність", присвячена відео- та іншому піратству. Держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка нещодавно відвідала Київ, називала цю проблему найбільш гострою після Чорнобильської - Україну внесли у чорний піратський "список 301".

"Известия" вважають, що на активність переговорів у Києві вплинули недавні пожежі довкола Чорнобиля. Вони трапляються щорічно, але цього разу зіграли на руку владі: Київ зміг аргументовано просити грошей, посилаючись на те, що наодинці він не впорається. Уряд США готовий оплачувати підтримку безпеки саркофагу зруйнованого реактора, а також фінансувати будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС. Вони замінять Україні втрату чорнобильських кіловат.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування