Адвокати Лазаренка заявляють, що Кучма причетний до перерахування грошей за кордон

Вівторок, 6 червня 2000, 16:15
Захисники українського екс-прем'єра Павла Лазаренка мають в своєму розпорядженні документи, які свідчать про причетність вищих посадових осіб України, зокрема, президента України Леоніда Кучми, до перерахування грошей за кордон.

Як йдеться в заяві американських адвокатів, Кучма і Лазаренко були близькими друзями, партнерами в політиці і бізнесі доти, доки Лазаренко не заявив про своє рішення брати участь в президентських виборах. Через це Лазаренко і Кучма стали найстрашнішими ворогами.

На початку 90-их після розвалу СРСР, Лазаренко володів численними нелегальними підприємствами. Кучма знав про успіхи Лазаренка в бізнесі, коли призначав його першим віце-прем'єром в 1995 році і допоміг йому стати прем'єр-міністром в 1996 році, йдеться в заяві.

За даними адвокатів, президент Кучма, з 1995 до 1998 років, отримував регулярні внески від комерційних структур, підконтрольних Лазаренко. "Все це показує, що Кучма сприяв комерційній діяльності Лазаренка і фактично брав в цьому участь", - зазначають адвокати Лазаренка.

Суд у справі Лазаренка, як очікується, відбудеться 13 червня. Адвокати впевнені, що Лазаренко буде визнаний невинним і готові оскаржити обвинувачення на свою адресу в законному порядку.

Як повідомляє у вівторок Financial Times, в тексті обвинувачень Великого журі ключовою фігурою таємних операцій із відмиття грошей називається віце-прем'єр Юлія Тимошенко. Відповідно до обвинувачення, "Лазаренко отримував гроші від компаній, які належали або контролювалися українською бізнес-леді Юлією Тимошенко …в обмін на те, що Лазаренко використав свою владу для сприяння компаніям Тимошенко".

Ордер, виданий магістратом Женеви, містить обвинувачення в тому, що одна з компаній Ю.Тимошенко Somolli Enterprises перерахувала Лазаренку 72 млн. доларів "саме в той час, коли він був прем'єр-міністром", йдеться у статті.

В адміністрації президента України досить різко відреагували на заяву адвокатів Лазаренка. Ті, хто не має в своєму розпорядженні сам текст заяви, навряд чи зрозуміють чому Володимир Литвин так неадекватно сприйняв цей документ, оскільки українські ЗМІ, які згадали про причетність до закордонних рахунків Лазаренка вищих посадових осіб країни, чомусь написали тільки про Юлію Тимошенко.

Глава адміністрації Володимир Литвин заявив, під час виступу у вівторок на семінарі для представників ЗМІ у Києві, що заява адвокатів спрямована на те, щоб "скомпрометувати не стільки вище керівництво України, скільки Білла Клінтона, натякаючи - куди ти їдеш і з ким ти маєш намір розмовляти". З цих слів, до речі, зрозуміло, що сам Литвин добре знає про що саме йдеться в заяві американських адвокатів.

Загалом В.Литвин сказав, що він не хотів би коментувати заяву адвокатів, і додав, що це - справа правоохоронних органів, передає "Інтерфакс-Україна". "Адміністрація президента не займається проведенням будь-якого слідства, - сказав він. - Що стосується інших вигадок, то вони настільки абсурдні, що їх не варто коментувати".

Нагадаємо, що напередодні посольство США повідомило, що якщо обвинувачення США на адресу Лазаренка у відмиванні грошей підтвердяться, то вся його власність, пов'язана з незаконними операціями, буде конфіскована на користь Америки. До цього Генеральний прокурор України і його заступники не раз з екранів телевізорів завіряли громадян, що все майно Лазаренка, нажите нечесним шляхом буде повернене в Україну.

Це особливо торкається його будинку в місті Новато в Каліфорнії, який як уже повідомляла преса, було придбано за $6,5 млн. готівкою. У будинку знаходиться як мінімум п'ять басейнів, і згідно з легендами, його колись орендував відомий американський актор Едді Мерфі.

Посольство офіційно підтвердило, що 1 червня Управління прокурора США в Північному окрузі Каліфорнія, яке є підрозділом Міністерства юстиції США оголосило про висунені великим федеральним жюрі в Сан-Франциско обвинувачення проти Лазаренка. Екс-прем'єр України звинувачується за одним пунктом в змові у відмитті грошей, за 7 пунктами - у відмитті грошей і за 23 пунктами - в переміщенні викраденого майна. Обвинувачення не підлягало розголошенню до 1 червня.

У прес-релізі американського посольства повідомляється також, що максимальне покарання, передбачене законом за кожним з пунктів обвинувачення у відмитті грошей, складає близько 20 років перебування у федеральній в'язниці і $500 тис. штрафу, або подвійну вартість використаних нелегально коштів. Максимальне покарання за кожний пункт обвинувачення в переміщенні викраденого майна становить 10 років перебування в федеральній в'язниці і $250 тис. штрафу для відшкодування збитків. Але якщо Лазаренко визнають винним, загальне покарання встановлять відповідно до Федеральних правил визначення покарань, які беруть до уваги багато чинників.

Але і це ще не все. Використовуючи ситуацію, Генпрокуратура, нарешті, назвала ім'я замовника вбивства депутата Євгена Щербаня. Їм став природно Лазаренко. І хоча це цілком може бути правдою, не зовсім зрозуміло, до чого б це прокуратурі так довго замовчувати ім'я вбивці. 30 травня Прокуратура України порушила проти екс-прем'єра України Павла Лазаренка кримінальну справу за обвинуваченням в організації умисного вбивства народного депутата Євгена Щербаня. У його карній справі фігурує 8 епізодів здійснення групових вбивств, в яких було вбито 20 чоловік.

У ході розслідування вбивства Щербаня встановлено, що воно довершене групою кілерів "на замовлення Лазаренка". У 1997 році П.Лазаренко, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра, замовив цій же групі кілерів убити ще двох високопосадових осіб, імена яких не називаються. "Але не скоїли за незалежних від вбивць причин", - зазначив заступник генерального прокурора.

Заступник прокурора минулого тижня повідомив, що затримані кілери "дають свідчення, які підтверджуються під час розслідування". Зокрема, встановлено, що люди "з оточення П.Лазаренка перераховували великі суми у валюті зі своїх розрахункових рахунків на рахунок лідера кілерів". Також, в ході планування і підготовки здійснення вбивств "були зустрічі за кордоном, в тому числі і з П.Лазаренком, на яких узгоджувалися плани вбивств", - сказав заступник генпрокурора.

Злочинна група мала в своєму розпорядженні цілий склад зброї, зокрема, 13 автоматів Калашникова, 3 пістолета-кулемети, 9,5 кг. вибухівки, 14 пістолетів, тротилові шашки, 2 тис. патронів, гранати РГД-5. Злочинці мали декілька комплектів міліцейської і маскувальної форми, пристрої для підслуховування і дистанційні вибухові пристрої.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...