Марчук, Волков і Томенко про ситуацію в ПЕКу

Четвер, 8 червня 2000, 22:00
Микола Томенко, директор Інституту політики, вважає, що сьогодні СДПУ(о) і "Відродження регіонів" програли

 
 
"Я думаю, наслідком цієї наради є те, що принципове значення мали позиції двох президентів і одного прем'єр-міністра: президента України Леоніда Кучми, президента США Біла Клінтона і українського прем'єра Віктора Ющенка. Думки останнього є важливими для Заходу, який вважає, що в Україні вперше з'явився прем'єр, що користується довірою Заходу і суспільства.

Оскільки Ющенко стоїть на тій же позиції, що і Юлія Тимошенко, з точки зору змін на енергетичному ринку, то їх думка, значною мірою, вплинула на позицію президента. Це стосується і багатьох проблем в ПЕК, зокрема приватизації обленерго. Нещодавно представники команди, які займають найбільш щільні позиції, заявили, що указ про повну приватизацію обленерго практично готовий. Тепер президент робить заяву про те, що Україна ще не готова до повної приватизації обленерго. Сьогоднішня нарада фіксує, на мою думку, що ступень легітимності уряду є достатньо високим і до позиції прем'єр-міністра з повагою ставиться Леонід Кучма.

В цілому, уряд найближчим часом не буде переглядатися. Можливі певні кадрові зміни пов'язані з функціональним переглядом структури уряду, що, на мою думку, є актуальною проблемою. Тут я погоджуюсь з президентом, оскільки існує дисбаланс між певними повноваженнями віце-прем'єрів і прем'єр-міністра.

В той же час, я не думаю, що відставки будуть пов'язані з політичними питаннями. Це означає, що або перемагає фінансово-політичне угрупування СДПУ(о) і "Демократичного союзу", або перемагає позиція уряду. В тому сенсі, що позиція Сергія Тігіпка, як майбутнього народного депутата, не має значення, і позиція міністра палива і енергетики Сергія Тулуба, як прихильника СДПУ(о), втрачає актуальність.

На сьогодні виграло суспільство, яке довіряє прем'єр-міністру, виграв Захід, який вірить у Віктора Ющенка. Програли ж основні олігархічні групи, які викинули шалені гроші на кампанію дискредитації позиції Юлії Тимошенко. Більше того, характер кампанії принципово змінився. На сьогоднішній день більшість видань і телеканалів, близьких до СДПУ(о), фактично говорять у відкритий спосіб, що "ми критикуємо Тимошенко", а це означає, що "ми критикуємо Ющенка".

Президент сьогодні дистанціюється від позиції фінансово-олігархічних груп. Ще донедавна до них деякі чільні посадові особи в Адміністрації президента прислухалися", зазначив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі Микола Томенко.

Секретар Ради Національної безпеки та оборони Євген Марчук

 
 
Секретар РНБО Євген Марчук вважає, що єдиним суб'єктом управління ТЕКом має стати Мінпаливенерго. На засіданні з проблем цієї сфери Марчук запропонував терміново завершити формування центрального управління паливно-енергетичним комплексом.


Марчук заявив, що сучасний механізм управління паливно-енергетичним комплексом показав свою неефективність, що і стало причиною кризової ситуації в енергетичній галузі.

"Уряд поки не зміг зупинити кризових явищ в ПЕК. Цьому перешкодило те, що ця проблема - проблема ПЕК - виносилася на вулиці, на мітинги, в засоби масової інформації", - цитує Марчука "Інтерфакс-Україна".
Уряд, сказав Марчук, де-факто відходить від галузевого принципу керівництва паливно-енергетичним комплексом, а Мінпаливенерго було "відсунуте" від розв'язання проблем галузі і, частково, від відповідальності за ситуацію в ній. "У результаті виключена з процесу прийняття рішень структура, що складається з професіоналів і спеціалістів ", зазначив він.

На думку Е.Марчука, в країні створилися практично два центри, що конкурують між собою у прийнятті рішень у галузі ПЕК. Тому, вважає секретар РНБО, формування централізованого управління ПЕК має стати предметом обговорення на найближчому засіданні уряду.

Лідер парламентської групи "Відродження регіонів" Олександр Волков

 
 
Олександр Волков ще за пару годин до засідання "вимагав крові". Він заявив, що тільки термінові кадрові зміни в складі уряду здатні покращити ситуацію в паливно-енергетичному комплексі.



"Сьогодні в енергетичній галузі дуже скрутна ситуація, і якщо так буде продовжуватися, то це завершиться катастрофою для нашої країни. Поки цього не станеться, іншого чекати не варто", - додав лідер "Відродження регіонів".

Один з основних мотивів необхідності кадрових змін в уряді, на думку Волкова, є поглиблення суперечностей між урядом і парламентом, яке, як він висловився, "загрожує перерости в політичне протистояння".

Він не дав чіткої відповіді, чи зникнуть після відставки віце-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко претензії до уряду Віктора Ющенка, а тільки зазначив, що у разі приходу в енергетичний блок "нормальної людини, ми на зиму хоч би отримаємо вугілля і тепло в будинках" і перестануть рости борги перед Росією.

Найбільш ймовірній кандидатурі на посаду віце-прем'єр-міністра з питань ПЕК у разі відставки Ю. Тимошенко, А. Волков назвав голову Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування