Стосунки Україна-МВФ: і просили, і молили…

Субота, 1 липня 2000, 20:48
Бідний думкою багатіє
Українська народна приказка


Ще кілька місяців тому Ігор Мітюков, попереджаючи про можливість чергової економічної кризи, клявся-божився, що уряд гроші МВФ за програмою розширеного кредитування з-під землі дістане. І станеться це мало не пізніше червня. Потім, після візиту Ющенка до Вашингтону 8-9 травня українська сторона заявила, що фінансування буде відновлене в липні. Сьогодні - першого липня. І що ми маємо?

Колись делегати від МВФ казали, що поновлення кредитування залежатиме, окрім виконання Україною взятих на себе зобов'язань, ще й від результатів аудиту Нацбанку. І всі напружено чекали вирішального завершення аудиту, як Страшного суду. Але тепер ситуація знову змінилася. І знову не на краще.

У вересні 1999 року МВФ припинив фінансування України по програмі EFF об'ємом $2,6 млрд., відкритої у вересні 1998 року, через невиконання українською стороною ряду умов під час президентської кампанії. До теперішнього часу Україна отримала по цій програмі $965 млн.

Українські посадовці лише констатують факт завершення компанією PriceWaterhouseCoopers другого етапу аудиту Національного банку України, але відмовляються назвати будь-які результати аудиторського висновку.

Останньою була заява голови Нацбанку Володимира Стельмаха, яку передала агенція "Інтерфакс-Україна". Як головний банкір, Стельмах засипав професійними подробицями. Компетентно свідчив, що метою даної аудиторської перевірки було "фотографування" операцій, що здійснювалися Нацбанком України в 1996-1997 роках.

Аудит Національного банку України проводиться аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers з ініціативи українського уряду в зв'язку з неодноразовими звинуваченнями НБУ з боку газети Financial Times у зловживаннях з кредитами МВФ. Перший етап аудиту завершився в травні 2000 року.

На питання журналістів, чи виявила аудиторська перевірка які-небудь зловживання з боку посадових осіб НБУ, Стельмах сказав, що аудитори не мають права робити таких висновків. Аудиторська фірма, уточнив Володимир Стельмах, лише фіксує факт проведення тієї або іншої операції, а висновки відносно наявності або відсутності зловживань роблять інші органи, зокрема Міжнародний валютний фонд.

Глава Національного банку також сказав, що МВФ поки не заявив своєї реакції на результати другого етапу аудиту Нацбанку. При цьому він не став прогнозувати, коли МВФ обнародує свою офіційну точку зору з цього питання.

Нагадаю, що до того представники МВФ дуже пильно слідкували за результатами аудиту Нацбанку, аби винести остаточне рішення щодо фінансування України. Зокрема, МВФ не проминув нагоди випустити офіційну інформацію про підсумки цієї перевірки в Інтернет на початку травня. У ній зокрема, підтверджувалося, що НБУ подавав в МВФ завищені дані про обсяги золотовалютних резервів країни.

За даними агенції "Інтерфакс-Україна", звіт PWC описує 21 операцію Нацбанку, здійснену протягом 1996-1997 років, загальним обсягом $1,276 млрд., які могли вплинути на розмір українських резервів. У той же час в межах аудиту не отримано доказів нецільового використання Україною своїх резервів. Обсяг вже використаних траншів, обгрунтованість надання яких Києву виявилася тепер під питанням, становить $200 млн.

Потім цю двозначну ситуацію неодноразово коментував Віктор Ющенко, доводячи улюбленому "простому українцеві", що НБУ ні в чому не винен. Завищені дані про обсяги цих самих золотовалютних резервів країни - це просто різниця в калькуляції в українському та міжнародному стандарті. І ніхто, крім фахівців, стверджував Ющенко, не зрозуміє всієї малозначущості цього завищення.

Але Фондові чомусь раптом на результатах аудиту перестало залежати. Принаймні, керівник останньої місії МВФ в Україні Джуліан Беренгаут ще у вівторок, день закінчення роботи місії, заявив, що терміни поновлення програми не залежать від дати закінчення другого аудиту НБУ. Що наштовхує на питання, "невже ще пізніше"?

Буквально за три дні - в п'ятницю - Ющенко в дещо запізнілий унісон заявляє, що МВФ не пов'язує поновлення фінансування України з підсумками цього аудиту. За його словами, на останніх переговорах з делегацією МВФ тема аудиту НБУ зовсім не згадувалася. У той же час, на думку прем'єр-міністра, Україні необхідно "статистично і методологічно" довести цю тему до кінця. "Я найбільш зацікавлений, щоб в цьому питанні була поставлена крапка", - сказав В.Ющенко.

Власне кажучи, позиція Ющенка в цьому питанні, особливо щодо особистої зацікавленості, сумнівів не викликає - хто, як не він очолював у цей час "смути" з коштами МВФ Національний банк України? І кому, як не йому, доводиться зараз всім інвесторами щиро в очі дивитися і клястися-божитися про те, що реструктуризовані борги Україна поверне обов'язково?

Зате на переговорах України з місією МВФ згадувалося багато інших тем. Представники МВФ твердять, що поновлення кредитування України Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного фінансування EFF багато в чому буде залежати від темпів реалізації українським урядом заходів, узгоджених в ході роботи місії фонду у Києві.

Остання місія МВФ працювала у Києві з 20 по 28 червня. Напередодні візиту уряд розраховував, що за підсумками своєї роботи, місія рекомендує раді директорів Фонду відновити кредитування України за програмою розширеного фінансування EFF. Це рішення призвело до припинення зовнішнього фінансування уряду іншими міжнародними фінансовими організаціями. Поновлення програми EFF є умовою надання нових кредитів з боку інших міжнародних фінансових організацій, зокрема, Всесвітнього банку і Європейського Союзу.

Крім цього, керівник місії Беренгаут повідомив, що "залишається ще низка питань", які повинен вирішити Київ, зокрема, в сфері енергетики, приватизації, бюджету, а також торгового режиму.

За словами ж Ющенка, який говорив з представниками МВФ понад три години, з яких півгодини - "тет-а-тет", ключовим елементом переговорів з місією Фонду було обговорення попередніх заходів, які повинна виконати Україна. У минулому році їх було 42, а на останній зустрічі досягнута домовленість про остаточний перелік, який нараховує 11 позицій.

"Низка питань для України є політично важкими", - наведено слова прем'єра в п'ятничному "Уядовому кур'єрі". Ющенко пояснив, що мова йде про питання експортної і митної політики. "Владним структурам необхідно знайти в собі політичну волю, щоб скасувати ті рішення, які вступають в суперечність з сучасною ідеологією цінової політики", - підкреслив він.

За словами Ющенка, найскладнішим на переговорах було питання бюджетного процесу, оскільки, відмовившись від заліків, перед урядом виникла проблема зведення бюджету країни.

Як заявив прем'єр, місія МВФ під час переговорів у Києві скоротила свій прогноз бюджетного розриву на дві третини - до 1,6 млрд. грн., але зараз є реальна можливість знизити цю цифру до 0,7 млрд. грн.

І узгодженням цих позицій займатиметься українська делегація на чолі з Ігорем Мітюковим, яка за два-три тижні поїде на чергові переговори про поновлення кредитування України по програмі розширеного фінансування EFF до штаб-квартири Міжнародного валютного фонду в Вашингтоні.

Неврегульованою також залишається згадана проблема заліків, обсяг яких оцінювався спочатку в 15 млрд. грн., потім в 5 млрд. грн., а на останній переговорах знизився до 1,6 млрд. грн. "Хоч і досягнуто прогрес в різних порядках цифр, однак їх все одно треба покривати: або за рахунок збільшення прибутків, тобто збору податкових платежів, або за рахунок зниження витрат бюджету, або шляхом емісії", - сказав прем'єр. Він зазначив, що представники МВФ погоджуються на будь-кому з цих трьох варіантів.

Стосовно ж нагального питання, коли ж врешті-решт будуть гроші, прем'єр авторитетно заявив "ось-ось". І це вже не вперше. Його заяви про поновлення кредитування "наближчим часом" вже стають "притцей во язицех". А хоча, що ж йому, ще залишається в таких умовах говорити "простому бідному українцеві"?

"Це прорив", - казав цього разу після переговорів з місією МВФ Ющенко, - "ми бачимо, що конкретно залишилося робити. Це не розмазана позиція, яку навіть теоретично не можна виконати". І дякував місіонерам за конструктивний діалог та "дуже продуктивні дискусії", які "дають можливість в традиційно складних умовах реалізації українських програм досягнути очевидного прогресу". І за "кроки з модифікації" програми заходів, які повинен реалізувати український уряд в рамках програми EFF, теж дякував, і казав, що українська сторона "обов'язково зробить необхідні і відповідні дії".

За словами Ющенка, під час останнього візиту місії МВФ в Україну таки вдалося детально визначити попередні умови, які необхідно виконати українській стороні для поновлення програми EFF. Вселяє надію, що глава місії МВФ зазначив, що в ході роботи місії досягнуто "великого прогресу, і сторони домовилися про наступні кроки співпраці".

Тішить ще й те, що Міжнародний валютний фонд може найближчим часом ослабити вимоги до країн-позичальників, як повідомляє The New York Times з посиланням на заяву високопоставленого представника Фонду. Зміна правил надання економічної допомоги, пише газета, є однією з ініціатив нового директора-розпорядника МВФ Хорста Келера, який призначив спеціальну комісію для вивчення цього питання.

Головною метою МВФ під час фінансових криз, зі слів представника Фонду, буде відтепер відновлення довіри інвесторів. Це робитиметься шляхом надання допомоги потерпілим країнам в управлінні фінансами і місцевими валютами. МВФ також готується відмовитися від практики нав'язування радикальних економічних реформ, як плати за надання кредитів від Фонду, оскільки це суперечить новим цілям. Крім цього, планується також розділення функцій з іншим фінансовим інститутом - Всесвітнім банком.

Для обговорення цих змін та нововведень, Рада директорів МВФ планує провести в середині липня засідання - якраз напередодні чергового візиту української делегації з чередою чергових переговорів з черговими натяками для поновлення кредитування. То може, хоча б цього разу вдасться?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування