Проблема газу: Росія демонструє зуби

Середа, 5 липня 2000, 21:05
Болюче питання газових стосунків Росія-Україна перейшло на новий рівень. Російська преса у середу рясніє матеріалами про Україну. Всі статті зводяться до того, що "лицемірні політичні обіцянки Україні тепер навряд чи допоможуть".

Відправною точкою нового витка проблеми стала телефонна розмова українського та російського прем'єрів. Результатом стало рішення, що до 1 жовтня повинні бути підготовлені проекти міждержавних і міжурядових російсько-українських угод про розрахунки України за поставлений російський газ. Про це повідомив віце-прем'єр Росії Віктор Христенко після закінчення наради у голови уряду Михайла Касьянова.

Віце-прем'єр підкреслив, що з метою організації системи розрахунків України за російський газ (крім міждержавної і міжурядової угод) повинні бути пророблені протоколи до них, а також комерційні угоди з тим, щоб схема розрахунків за газ "почала працювати, починаючи з четвертого кварталу цього року". Про це повідомляє "Утро".

Христенко наголосив, що Росія готова розглянути схеми розрахунків України за російський газ, що включає як розстрочку платежів, так і фіксацію того, що борги за спожитий Україною російський газ будуть оголошені державним боргом України."Ми також готові обговорити питання участі в програмах приватизації на території України в рахунок боргу за наш газ", - наводить його слова газета.

Цю інформацію по-своєму коментує газета "Сєгодня": "Схоже, кримська зустріч глав СНД, запланована на серпень, пройде "без краваток" не тільки через жару. Президентам Росії і України доведеться ослабити краватки, щоб не задихнутися від запаху газу, який, напевно, буде витати на цій зустрічі, оскільки проблему розрахунків за постачання цього енергоносія Київ і Москва будуть посилено вирішувати все літо", - йдеться у матеріалі з символічним підзаголовком "Президенту Кучмі доведеться за повною програмою розплачуватися за енергоносії".

Автор матеріалу дещо детальніше трактує сказане россійським віце-прем'єром. За версією "Сегодня", за словами Христенко, РФ запропонує Києву пакет документів, регулюючих газові відносини між двома державами і приватними трейдерами. Деталі не розголошуються, але стратегія російських пропозицій така: Москва шляхом підготовки "російсько-українського газового балансу" повинна отримати контроль за співвідношенням обсягів постачання газу в Україну з Росії і інших країн. Третім і вельми важливим компонентом балансу стануть обсяги видобутку газу на самій Україні.

Як стверджує газета, це дозволить Москві в режимі реального часу відстежувати крадіжку транзитного газу і вживати відповідні заходів. Крім того, за словами Віктора Христенка, Україні дадуть розтягнути виплати газових боргів, що нагромадилися до 1 січня 2000 року, за схемою Паризького клубу, але погашення свіжого боргу - 700 млн. долл., що виник з початку року, зажадають почати вже зараз. Форма оплати України за російський газ буде предметом майбутніх переговорів з українською стороною.

Росія, за словами Віктора Христенка, готова допомагати Україні, але не за рахунок зміни ціни на газ, а нових умов постачання. Але і відтермінування старих боргів буде не безкоштовним: за це Москва в черговий раз запропонує обміняти пакети акцій українських паливних компаній на списання частини боргу. Пільгові умови постачання нова стратегія розрахунків не передбачає. Крім цього російська сторона наполягає на тому, щоб Україна не здійснювала самостійний експорт газу, який, за даними "Газекспорту", тільки в цьому році склав біля 10 млрд. кубометрів. За словами віце-прем'єра, загальні умови постачання на Україну повинні бути прив'язані до загальних умов експорту російського газу в інші зарубіжні країни, - пише автор матеріалу.

Як стверджує російська преса і вперто мовчить українська, на жорсткі пропозиції Христенка у Києві відгукнулися в той же день, запропонувавши свою схему обслуговування газових боргів. Прем'єр Віктор Ющенко, пише газета "Сегодня", виступив з ініціативою деякої "касової моделі" газопостачання України і газотранзиту через неї. За інформацією газети, мова йде про схему, за якою працює нещодавно створене СП між "Ітерою" і українським "Нафтогазом". Згідно з домовленістю, СП постачає газ українським споживачам за прямими договорами, до того ж російська сторона здійснює повний моніторинг. Однак "Ітера" стверджує, що СП з українською стороною ще до кінця не створене і переговори досі продовжуються. Планується, що рішення про створення буде прийняте найближчим часом.

Ця "Ітерівська" модель, як підкреслив український прем'єр, орієнтована на майбутнє (найближчим часом газ піде на Захід через Білорусію), а поки у Києві хотіли б пом'якшити позицію Москви, якщо не у цінах на газ, то хоч би у тарифах і прикордонному миті, яке тут вважають надміру завищеними, - пише російська газета. І робить висновок, що, оскільки всі поступки Леоніду Кучмі з боку Росії незмінно приводили до плачевних наслідків (як тільки сторони приходять до компромісу, крадіжка газу поновлюється, а борги не сплачуються), то цього разу Михайлу Касьянову доведеться виявити жорстокість до сусіда-неплатника.

На відміну від попередніх мас-медіа, Gazeta.Ru висвітлює причини такого рішення Росії, не втримуючись, тим не менше, від доволі гострих закидів Україні.

Газета стверджує, що до цього Росія мирилася з "несанкціонованим відбором" газу з експортної труби з двох причин. "По-перше, перекрити засувку означало зірвати контракти з Німеччиною на мільярди дойчмарок. По-друге, Україна досить уміло "розводила" інтереси "Газпрому" і російської влади, обіцяючи останнім, скажімо, почекати з вступом в НАТО, за що вони готові були пробачити братській країні крадіжку в будь-яких масштабах", - йдеться у матеріалі.

Для потурання з боку російської влади були не тільки політичні, але і економічні основи. "Газпром" підкреслено поводився як повністю приватна компанія, хоч уряду і належить біля 40% його акцій, але кількість державців у раді директорів складала меншість.

На останніх зборах акціонерів "Газпрому", пише "Gazeta.Ru", ситуація в компанії радикально змінилася. Вперше держава отримала більше місць в раді "Газпрому", а головою ради директорів став заступник голови адміністрації президента Дмитро Медведєв, отримавши, таким чином, повний доступ до комерційної інформації концерну.

Відповідно, як стверджує видання, новий директор взявся до інвентаризації і поставив під свій контроль всі малопрозорі фінансові потоки "Газпрому". Після початку розгляду ситуації з боргами "Медіа-Мосту" Медведев "взявся і за українців".

"Оскільки комерційний інтерес "Газпрому" тепер співпав з інтересами Кремля, лицемірні політичні обіцянки Україні тепер навряд чи допоможуть, "- пише газета, - " А якщо вона раптом вступить в НАТО - платитиме на тих же умовах, що і Німеччина".

На відміну від не зовсім врівноважених матеріалів російської преси, західні газети про Україну пишуть об'єктивно і глобально. Коментуючи ситуацію з газом, одна з найсерйозніших швейцарських газет описуює кризову ситуацію з паливом загалом, не зупиняючись на деталях. Так, Neue Zuercher Zeitung в матеріалі "Україна: свічки замість електрики" пише, що "Росія дуже довго спокійно спостерігала за тим, як Київ зловживає газопроводом, що йде з Росії в Європу, розглядаючи його як постійно відкритий "газовий кран" і забираючи собі значно більше газу, ніж передбачено існуючими угодами. Зараз український уряд має задуматися над тим, як відрадити "Газпром" від планів будівництва нового газопроводу в обхід України."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...