Кучма погрожує відставкою. Урядовою

Четвер, 6 липня 2000, 14:24
Тема імплементації президентського законопроекту сьогодні на Тернопільщині актуальна як ніколи. Очевидно, саме тому, президент України Леонід Кучма своєрідно надихав Верховну Раду на затвердження законопроекту власне під час зустрічі з керівниками органів місцевої влади. В Бога душу винні місцеві державці вислухали всі думки з приводу того, що, якщо поданий президентом законопроект не буде прийнято, то персоналіям виконавчої влади на своїх кріслах робити нічого. І що в цьому президент не збирається "відступати".

Під час цієї зустрічі Кучма підкреслив, що, якщо цього не станеться, "я вимушений буду виконати волю народу", повідомляє подробиці Інтерфакс-Україна. Для виконання цієї волі Президент пообіцяв шукати "відповідні механізми".

"Я не відступлю, оскільки, якщо цього не буде зроблено, то мені нічого буде робити, а уряд повинен піти у відставку", - заявив Л.Кучма. Так виглядає, що "відповідні механізми" втілення "волі народу" президент бачить, зокрема, і в погрозах замінити народного улюбленця прем'єра Ющенка.

Гарант Конституції впевнений, що 226 депутатів (не більше-не менше) вже пройнялися волею народу, і проголосують "за". Саме таку кількістю депутатів, до речі, за регламентом, потрібно для затвердження цього законопроекту. Тим не менше, Кучма передбачає "проблемність" можливості подальшого затвердження законопроекту конституційною більшістю.

Президент України пояснив це тим, що в парламенті України є не тільки ліві, які висловлюються проти законопроекту, але і "праворуч є депутати, які працюють в одній упряжці з комуністами". Тут він згадав депутатів Матвієнка та Головатого. До цієї ж теми президент додав, що "відверто відкидають результати референдуму не тільки ліві, але і так звані державні сили". "Хоч я не можу назвати їх державними силами", - зазначив президент. Аргументував цю думку Леонід Кучма неспростовно: якби ці сили "хотіли" добра, то підтримали б референдум.

Хоча, вважає Леонід Данилович, у депутатів є причина виступати проти референдуму. Вони не хочуть позбавлятися отриманих благ, вважає президент. В оригіналі ця фраза, щоправда, звучала більш метафорично: депутати "зубами тримаються" за блага.

Яке ж твердження без прикладу? Кучма і нагадав, що справа депутата Миколи Агафонова пролежала в парламенті півтора року (наприкінці червня депутати дали згоду на позбавлення Агафонова, соратника Лазаренка, депутатської недоторканості й арешт за розкрадання держкоштів -УП). І, за словами президента, в парламенті не мало депутатів "схожих на Агафонова".

А от положення про скорочення чисельності депутатського корпусу, яке було затверджене на референдумі, зменшує шанси депутатів потрапити до парламенту. Тому вони й протестують.

Традиційно, тепле президентове слово про Верховну раду не могло бути таким куцим, і президент натхненно продовжував. Він вважає, що "для України буде дуже добре, якщо ми приймемо зміни в Конституцію цивілізованим шляхом". Очевидно, пан Кучма під "цивілізованим шляхом" має на увазі власні методи імплементації "волі народної".

Кучма заявив, що якщо Україна не прийде до норми, згідно з якою парламент може бути розпущений, якщо в ньому не буде парламентської більшості, то "ми будемо мати такий же результат, як і раніше". "Парламент буде робити все, щоб заблокувати будь-яке рішення, аби насолити президенту та уряду", - не моргнувши оком, прокоментував діяльність вищого законодавчого органу держави президент.

І пішла у хід "сокира". За словами Кучми, хоча створення парламентської більшості і було "великою історичною подією", воно відбулося "під тиском зовнішніх, а не внутрішніх чинників". Саме тому, у разі нереалізації результатів референдуму в Конституції, парламентська більшість в Верховній Раді "розвалиться", вважає президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News