Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати не жаліють "живота свого" заради приватної власності на землю

Четвер, 6 липня 2000, 14:27
Верховна Рада України у четвер підтримала у першому читанні урядовий проект Земельного кодексу, що передбачає право приватної власності на землю. Як відомо фракція Компартії України виступає категорично проти такої можливості. І хоча комуністи, після формування більшості, вже не мають можливості блокувати прийняття неугодних законів, вони все ж змогли потьмарити свято. У результаті - бійка і дострокове припинення пленарного засідання.

Нагадаємо, що вранці відбулося перше невдале голосування, але тоді сталося ось що: на голосування були винесені два проекти Земельного кодексу - урядовий та від фракції "Батьківщина". Жоден з них не набрав необхідної кількості голосів. Однак комуністи "активно" виразили своє невдоволення тим, що Плющ не поставив на голосування постанову про неприйнятність урядового законопроекту, підготовлену депутатами їх фракції. Комуністи і праві перший раз майже побилися між собою, комуністи окупували парламентську трибуну, і в роботі Верховної Ради була оголошена перерва на 30 хвилин.

Під час перерви, за словами спікера, керівництво парламенту порадилося з лідерами фракцій, внаслідок чого вони домовилися доручити комітету з питань регламенту розібратися в ситуації. Ввечері комітет визнав, що регламент було порушено і рекомендував поставити другий раз на голосування урядовий Земельний кодекс і Земельні кодекс, внесений фракцією "Батьківщина", а також постанову про неприйнятність урядового кодексу.

Але і в рядах регламентного комітету немає єдності. Особливу думку 4-х членів комітету озвучив член фракції Компартії Сергій Танасов, передає з парламенту кореспондент Інтерфакс-Україна. Він заявив, що аграрний комітет порушив процедуру розгляду обох проектів. Крім цього, за його словами, за урядовий проект голосували картки 36 депутатів, що були відсутні у залі.

Сергій Танасов звинуватив главу регламентного комітету Віктора Омелича в тому, що той наполягав, "щоб комітет закрив очі на порушення законодавства". Він зі своїми однодумцями починає збір підписів за відставку Омелича "за бездіяльність" при порушенні регламенту в сесійній залі і за порушення регламенту ним особисто. Більше того, Танасов попередив колег про те, що 4 члени регламентного комітету будуть вимушені звернутися до суду, якщо у сесійній залі і надалі будуть голосувати картками відсутніх депутатів.

Після всього цього депутати ухвалили рішення поставити обидва проекти на повторне голосування. Ініціатори постанови про неприйнятність проекту заявили, що вони знімають її у зв'язку з тим, що раніше обидва проекти кодексу не набрали необхідну кількість голосів і тепер мають бути відхилені і зняті з розгляду. Голосування все ж відбулося, але під час голосування за урядовий проект парламентська трибуна була окупована представниками фракції Компартії. Законопроект набрав 229 голосів "за" при 42 проти, з 363 тих, що зареєструвалися в залі. Але й на цьому законодавці не заспокоїлися.

Після голосування виникла колотнеча біля президії Верховної Ради між традиційними ідейними опонентами КПУ, обома РУХами й іншими депутатами, які намагалися розняти тих, що б'ються. Комуністи, що стояли біля трибуни, скандували "Злочинці!". У такій ситуації голова ВР був вимушений оголосити ще одну перерву, але безладдя не припинялося.

Засідання відновили після короткої перерви, однак комуністи знову блокували трибуну і президію. Цього разу вони вимагали надати слово своєму лідеру Петру Симоненко. Він з трибуни заявив, що парламентська більшість, керівництво парламенту і регламентний комітет діють незаконно. "Фракція не буде брати участь у цьому неподобстві", - заявив лідер КПУ. Крім цього, зазначив Симоненко, за проект Земельного кодексу, внесений урядом, голосували картки 25 депутатів, що були відсутнім.

Комуністи продовжували блокувати трибуну, в залі панувала неробоча обстановка. За пропозицією народного депутата Анатолія Матвієнко спікер доручив регламентному комітету вивчити ситуацію з голосуванням у залі картками відсутніх депутатів. Оскільки депутати так і не змогли заспокоїтися, Іван Плющ достроково закрив пленарне засідання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...