За смерть Президента - 5 років умовно

Четвер, 6 липня 2000, 14:30
Справа, у якій було все: і сміх, і гріх, і українське правосуддя, нарешті завершилася. Сергій Салов засуджений райсудом Донецька до п'яти років позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання вироку на два роки. Якщо протягом цих двох років Салов не буде порушувати закон, судимість буде знята. Може вийти і по-іншому: Сергій Салов оскаржить свій вирок у вищих інстанціях.

Нагадаємо читачам УП, у чому суть справи. Обвинувачі стверджують, що напередодні виборів Салов розповсюджував неправдиві дані про смерть Леоніда Кучми у фальшивому номері газети "Голос України". Учасник передвиборної кампанії Морозу був арештований через декілька днів після того, як у нього вдома знайшли примірники фальшивого "Голосу". Після 8 місяців за гратами, Салов у травні був відпущений під підписку про невиїзд, і в очікуванні рішення суду коротав час ще однією передвиборною кампанією - цього разу своєю. Сергій Салов, колись був довіреною особою кандидата у президенти Олександра Мороза, а на виборах-99 балотувався в Донецько-Пролетарському виборчому окрузі й, природно не виграв, але посів почесне третє місце. Як зазначає ProUA, це ймовірно свідчить про те, "що народ знає ціну нашому правосуддю".

Проста на перший погляд справа стала прецедентом (не дивлячись на те, що в українській юриспруденції це не має особливого значення). Інтерфакс-Україна повідомляє, що це перша в Україні справа, що підпадає під статтю Карного кодексу України - злочин проти виборних, трудових й інших особистих прав і свобод людини і громадянина. Ймовірно тому оголошення рішення суду відкладалося декілька днів. Є ще один аспект: смерть президента! Нехай тільки на папері "лівої" газети. Можливо суддя, що ухвалював рішення, дуже довго мучився думкою про те, чи можна за ТАКЕ виностити відносно легкий вирок. Адже могли і на Соловки…

Цікаво, чи чекає якесь покарання за поширення фальшивих "Сільських вістей", де, правда, нічого не говорилося про смерть суперників президента, але брехні було не менше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування