Комуністи другий день не дають парламенту працювати

П'ятниця, 7 липня 2000, 14:33
Комуністи знову демонструють свою здатність блокувати роботу сесії Верховної Ради. У п'ятницю фракція КПУ, як і напередодні, оточила парламентську трибуну, протестуючи проти ведення сесії Іваном Плющем.

У відповідь розгублений Плющ волав до представників засобів масової інформації і закликав їх розказати громадськості про поведінку комуністів, передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна.

Крім того, комуністи не зареєструвалися в електронній системі "Рада", до їх вимог приєдналися представники Прогресивної соцпартії. Крайні ліві таким чином виражають свою незгоду з голосуванням із Земельному кодексу, який, крім всього іншого, передбачає введення приватної власності на землю. Лідер Соцпартії Олександр Мороз в інтерв'ю телеканалам заявив, що за нинішнього режиму, коли "вже все розкраденне, віддавати ще й землю було би злочином".

Один із лідерів ПСПУ Володимир Марченко запропонував створити тимчасову спеціальну депутатську комісію, яка б займалася порушенням регламенту під час голосування з суперечливого законопроекту.

У відповідь пішла помста. Представник фракції НРУ Ярослав Кендзьор запропонував Плющу в наступний четвер поставити питання про заборону фракції Компартії брати участь у парламентських засіданнях через те, що вона блокує роботу сесії.

Плющ спробував продовжити засідання, запропонувавши доповідачам виступати з місць, після чого депутати-комуністи зайняли свої місця в залі, але не відмовилися від боротьби. Після розгляду двох питань порядку денного, представники КПУ і ПСПУ знову заблокували підходи до трибуни та президії.

Обурення лівих викликав доповідь голови комітету з питань регламенту Віктора Омелича з голосування за Земельний кодекс. Омелич заявив, що рахункова комісія повинна звірити списки реєстрації депутатів у столів реєстрації, списки депутатів, що зареєструвалися на сесійному засіданні в системі "Рада" зі списками тих, що проголосували за проект. Після цього, завірив депутат, у парламентарів " візьмуть пояснення" і лише тоді доповідь рахункової комісії буде розглянута регламентним комітетом.

Комітет збирається провести власне розслідування обставин бійки в четвер у парламенті, для чого йому доведеться вивчити відеоматеріали засідання. Винних викличуть на засідання комітету.

Це ПСПУ і КПУ не сподобалося. Вони вкотре блокували трибуну і президію, і Плющ знову був змушений оголосити 30-хвилинну перерву.

Цікаво, що після того, як на ранковому засіданні присягли ще двоє новообраних депутатів - екс-міністр економіки Сергій Тігіпко і Олександр Біловіл, парламент уперше в своїй історії приступив до роботи в повному складі. Зараз в Раді, як і годиться за Конституцією, 450 депутатів.
За останнім даними Інтерфаксу, склад депутатських фракцій і груп виглядає таким чином: фракція Компартії України - 115 осіб, група "Трудова Україна" - 42, фракція "Батьківщина" - 35, група "Відродження регіонів" - 34, фракція СДПУ(о) - 34, фракція НДП - 23, фракція НРУ - 19, фракція соціалістів "Лівий центр" - 18, фракція Партії зелених - 17, фракція "Реформи-Конгрес" -15.

До цього ж надійшла ще одна цікава новина - ніби соратник Олександра Волкова по партії Демсоюз Ігор Бакай погодився вступити у фракцію "Реформи-Конгрес". Принаймні, про це повідомляє прес-служба фракції. Можливо, це просто рекламний трюк?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...