Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія планує побудувати газопровід в Європу в обхід України

П'ятниця, 1 вересня 2000, 00:00
Останнім часом помітно загострилася полеміка з приводу постачання російського газу на Україну. Протягом кількох тижнів Москва і Київ безуспішно намагаються досягнути домовленості про українську заборгованість і фінансування нових поставок газу.

Тим часом, російський газовий монополіст "Газпром" намагається форсувати будівництво газопроводу в Європу в обхід України. Як стало відомо, представники "Газпрому" і його західні партнери "Рургаз", "Вінтершаль", "Газ де Франс" і "ЕНІ" на переговорах в Парижі домовилися про створення робочої групи, яка буде готувати технічне обгрунтування цього проекту.

За даними "Газпрому", розмір української заборгованості за газ вже сьогодні становить 3,1 млрд. доларів, хоч Україна купує російський газ лише за 40% від світової ціни. Україна, зі свого боку, запевняє, що розмір боргу становить лише1,4 млрд. доларів, але і ця цифра перевищує величину українських золотовалютних резервів. Крім того, уже тривалий час українці забирають з російських газопроводів більше газу, ніж це передбачено угодою. Офіційно Росія експортує на Україну 30 млрд. куб. метрів газу. Ще 7-10 млрд. Україна отримує незаконним шляхом. Москва твердить, що тільки в цьому році їй було завдано збитків в розмірі 700 млн. доларів. "Газпром" дізнався про зникнення свого газу тільки після того, як західні партнери стали скаржитися на недостатній тиск в трубопроводах.

Українські політики, і особисто президент Кучма, неодноразово обіцяли покласти кінець крадіжкам російського газу. Однак досі нічого не змінилося. "Більшість українських олігархів зробили свої багатства на перепродаванні російських енергоносіїв", - запевняє київський політолог Володимир Малінкович. За даними американських слідчих органів, колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко намагався "відмити" гроші від незаконного продажу енергоносіїв через 560 різних фірм і 80 банків.

Досі Москва так і не знайшла засіб, за допомогою якого вона змогла б дисциплінувати свого сусіда. Тому що досі у неї не було альтернативи українському газопроводу, через який проходить біля 90% російського газу, що експортується у Європу.

Москва запропонувала, щоб Київ розрахувався за свої борги акціями українських підприємств, однак український уряд відхилив цю пропозицію. Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко, зі свого боку, пропонує експлуатувати газопровід, що проходить територією України, спільно з Росією, вимагаючи від Москви щорічно 2 млрд. доларів на його експлуатацію.

Ця вимога поклала кінець терпінню російської сторони. "Ми будемо вести переговори з нашими західними партнерами про будівництво нового газопроводу", - заявив російський віце-прем'єр Віктор Христенко. "Це питання стабільного енергопостачання Європи", - аргументує Христенко. На цьому тижні він намагався заручитися підтримкою своїх планів в Брюсселі. Дмитро Рогозін, голова думського комітету з міжнародних справ, запропонував навіть направити позов на Україну в міжнародний суд.

Західні партнери надзвичайно зацікавлені в будівництві альтернативних газопроводів з Росії, оскільки тільки таким чином можна буде досягти стабільного енергопостачання Європи на тривалу перспективу. Українському газопроводу вже 25 років, і на ньому виявляють все більше і більше дефектів, що надають українцям можливість нелегально забирати значну частину газу, призначеного Європі.

Довжина газопроводу, який планується провести в обхід України, становитиме 600 км. Він повинен пролягти територіями Білорусії, Польщі і Словаччини. У Білорусії Москва на першому етапі має намір експлуатувати вже існуючу газопровідну мережу. Самий велику дільницю нового трубопроводу треба буде побудувати у Польщі. Запланована вартість проекту становить 1 млрд. доларів, щорічно по ньому можна буде експортувати до 30 млрд. куб. метрів газу.

Україна активно намагається протидіяти планам Росії, які загрожують її монопольному становищу. Києву вдалося знайти певну підтримку в самій Польщі, яка вважає свого східного сусіда партнером і будь-якою ціною готова зашкодити зростаючому впливу Росії. "Ми не зробимо нічого, що може зашкодити інтересам наших українських сусідів", - заявив міністр енергетики Польщі Януш Штайнхоф.

"Західна" кампанія "Газпрому", безумовно, здійснить тиск на Польщу. Західні концерни утворять могутнє лоббі в ЄС, куди прагне вступити Польща. Словаччина також надзвичайно зацікавлена в новому проекті. Крім того, відмова від участі в проекті буде означати для Польщі втрату декількох мільйонів транзитного мита щорічно. "Польща не повинна турбуватися", - говорить російський віце-прем'єр Христенко. Через новий газопровід буде експортуватися всього лише 20% газу, який сьогодні проходить через Україну.

Однак, за допомогою нового проекту буде зроблений перший серйозний крок по подоланню монопольного становища України. Найпізніше, з 2002 р. в Західну Європу почне постачатися газ з Ямальського півострова. Дільниці цього 4100-километрового газопроводу, які проходять територією Польщі і Білорусії, вже готові. Коли газопровід вступить в дію, вага українського маршруту ще більш зменьшиться.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування