Російська преса про подробиці україно-російських

Субота, 2 вересня 2000, 00:00
На суботу у Києві були заплановані україно-російські переговори з газової проблеми. Напередодні Ющенко в Польщі вдалося заручитися підтримкою у питанні будівництва російського газопроводу в обхід України. Російська преса у суботу передбачила дуже складні переговори, які, за даними деяких видань, закінчаться безрезультатно. Тоді російські журналісти ще не знали, що дата переговорів буде відкладена.

"Независимая газета" у статті "Битва за газ продовжується" пише, що настала вирішальна фаза переговорів з проблеми повернення "газових" боргів і постачання газу в Україну

"Україні відступати нікуди, наступають осінньо-зимові холоди, без газу не перезимуєш, зупиняться електростанції, і інших бід буде немало. А постачати газ практично безкоштовно Росія, основні його постачальники компанії "Газпром" і "Ітера", рішуче відмовляється. Часи "особливих довірливих стосунків " між Леонідом Кучмою і колишнім президентом Росії Борисом Єльциним, коли газ відпускався під "чесне благородне" першого "розплатитися" без термінів, надання гарантій, минули. І, як здається, назавжди", - пише газета.

За даними "НГ", російські пропозиції на майбутніх переговорах такі: фіксація світових цін на рівні 100 доларів за 1 тис. кубометрів газу у контрактах, оплата на рівні нинішніх фінансових можливостей України - 40-45 доларів за 1 тис. кубометрів газу, передача газових боргів України у національний борг.

Отже, що ж далі? Тупик? Обидві сторони все ж збираються домовитися. Як повідомляє джерело у "Газпромі", російський монополіст може і відмовитися від претензій на газотранспортну мережу України, бо не секрет, що вона вельми зношена і потребує ремонту і оновлення. Зараз ведуться переговори про передачу російським газовикам за борги частини акцій великих металургійних підприємств України. Росію цікавлять комбінат "Азовсталь", Криворізький металургійний комбінат, Харцизький металургійний комбінат, і інші. Експерти в ці дні відпрацьовують механізми постачання газу на Україну на основі узгодженого балансу. Готуються міжурядові угоди по забезпеченню безпеки газопостачання і постачання газу на європейський ринок, про що повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України у Росії Микола Білоблоцький. У ньому передбачені заходи, що повністю виключають несанкціонований відбір газу.

"НГ" навіть робить припущення, що арешт чоловіка віце-прем'єра Тимошенко "повинен був продемонструвати російській стороні рішуче прагнення боротися з "несанкціонованим відбором" газу, а також остаточно дезавуювати "ідеї" Юлій Тимошенко про альтернативну закупівлю газу. Все це говорить про готовність України серйозно домовлятися з "Газпромом".

Остання з публічних ініціатив української сторони - заява прем'єра Віктора Ющенка про готовність України брати гроші замість газу за транзит "блакитного палива" своєю територією. Пропозиція, яку потрібно особливо зважити, бо можна залишитися і без газу, і без грошей. Однак, пише автор статті, "ясно одне - далі безкоштовно кредитувати економіку України, збагачувати ділків за рахунок, прямо скажемо, вкраденого газу більше неможливо".

Газета "Время МН" у статті "Газова петля на шиї України затягується" передбачає невдачу майбутніх переговорів.

"Ситуацію у російсько-українських відносинах в енергетиці красномовніше за все характеризує умови, що зірвали суботні переговори. Схоже, висунені на попередніх раундах переговорів діаметрально протилежні пропозиції з урегулювання газової торгівлі поки не дозволили знайти хоч би точки зіткнення. Тому у Києві у суботу не з'явиться ані Віктор Христенко (відлетів по більш важливим справам у Токіо), ні міністр енергетики Олександр Гаврін (також збирається до Японії). Урегулювання газового боргу віддане на відкуп чиновникам третього ешелону" - пише газета.

Автор статті характеризує ситуацію на переговорах для офіційного Києву, як "зловісну". Якщо проект обхідного газопроводу буде реалізований, то Україна, можливо, позбавиться в зовсім вже близькому майбутньому половини транзитних об'ємів російського газу (що еквівалентне втраті прибутків в 1,3-1,5 млрд. дол. у рік).

"…У разі будівництва газопроводу, її перша нитка запрацює на повну потужність лише у 2003 році, коли на цей маршрут буде переоформлена частина колишніх довгострокових контрактів "Газекспорту" з європейськими споживачами. Частина - тому, що по ньому піде також газ у об'ємі 20 млрд. кубометрів у рік задля забезпечення нових контрактів "Газекспорту". У України є запас часу в два-три роки, щоб, нарешті, упорядити свої відносини з "Газпромом"…

…Не дивлячись на те, що сторони переговорів з будівництва альтернативного газопроводу з Росії поки ніяких коментарів не дають, з кіл, близьких до "Газпрому" газеті вдалось дізнатися, що сторони мали намір досягнути певної згоди, оскільки за останні два місяці зустрічалися вже в третій раз. Поки не вийшло. Проте, в тих же колах вважають, що газові компанії у вересні все-таки прийдуть до угоди. Як вже відмічалося в пресі, створення консорціуму допоможе пом'якшити жорстку позицію польської сторони, яка поки не погоджується на будівництво газопроводу, що приведе до збитків в Україні…

…Поки ж Київ веде інтенсивні переговори з альтернативними постачальниками природного газу. Тим більше що "Газпром" у зв'язку з величезним боргом українських споживачів (2,2 млрд. дол. на початок серпня) комерційного постачання палива в Україну більше не здійснює…

…Тому Київ шукає газ в Туркменії. Йому вдалося домовитися з компанією "Ітера" про постачання в цьому році 35 млрд. кубометрів (газ частково туркменський, часткове ямальский). Незважаючи на те, що "свіжий" борг перед нею досяг вже 0,5 млрд. дол. Безпосередньо в Туркменії вдалося знайти ще 20 млрд. кубометрів, але поки контракт на постачання цих об'ємів за участю тієї ж "Ітери" не підписаний. У результаті Україна вже майбутньою зимою може відчути дефіцит палива", - прогнозує газета.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування