Війни карликових олігархів у регіональному вимірі

Понеділок, 4 вересня 2000, 19:21
Конфлікт Запорізьких структур, що контролюються народним депутатом Григорієм Суркісом і холдингом «Бринкфорд», призвів до значних збитків одного з найбільших підприємств регіону - Запорізького абразивного комбінату. Вже зараз сума збитків складає більше ніж 20 млн. гривень. Половина цехів заводу стоїть без електроенергії, частина працівників комбінату відправлена у неоплачувані відпустки, а зарубіжні замовники терміново шукають на альтернативних постачальників електрокорунду і карбіду кремнію (сировина для виробництва шліфувальних кіл).

Потенційно Запоріжжя є одним з самих прибуткових регіонів з точки зору енергетики - тут розміщуються численні рентабельні виробництва, які потребують значного енергоспоживання. Саме тому боротьба ведеться за контроль над рубильниками. У цьому полі зараз б'ються «Корт Холдинг» і «Бринкфорд», або, як стверджують фахівці - Григорій Суркіс і Володимир Горбулін.

«Бринкфорд» має 54% акцій Запоріжжяабразіву і ось вже два роки є посередником по розрахунках Енергоатому із споживачами. Можна також сказати, що компанія працює за толінговими схемами. «Бринкфорд» купує електроенергію за гроші, постачає її на виробництво, забирає продукцію і продає її за кордон.

«Корт Холдингу» належать контрольні пакети акцій п'яти приватизованих облэнерго (Чернігів, Суми, Полтава, Львів і Івано-Франківськ). Пул безпосередньо володіє 13,5% акцій Запорізького Феросплавного Заводу, який є найбільшим у регіоні споживачем електроенергії, хоч є всі підстави вважати, що інші власники акцій ЗФЗ Cape Trading Holding, Пармінтер груп, Portsoy Finance, Ешбері Корпорейшн, також діють в інтересах холдингу. У запорізьких коридорах влади і ЗФЗ, і "Запоріжжяобленерго" (61% акцій якого поки що у руках держави) стійко пов'язують з ім'ям народного депутата України Григорія Суркиса.

Тим часом, війна між Запоріжжяобленерго та Запорізьким абразивним комбінатом продовжується. Всупереч рішення Національної комісії з регулювання електроенергетики, ані 1-ого вересня, ані пізніше, подачу електроенергії на підприємство не відновлено.

Історія ж конфлікту така.

У квітні цього року Запоріжжяабразів уклав форвардний контракт з Енергоатомом щодо постачання електроенергії з 1-ого травня по 1-е жовтня. Оплата - векселями. Оскільки Енергоатом є тільки генеруючою компанією, а транспортування електрики здійснює Запоріжжяобленерго, усі згадані юридичні особи згодом уклали договір про постачання електроенергії. 17 - ого травня угоду було зареєстровано у Енергоатомі. Майже відразу ж, у травні, Запоріжжяобленерго відмовляється постачати електроенергію на абразивний комбінат за згаданим контрактом через борги Енергоатому. Наступних півтори місяця Запоріжжяабразів ще отримує енергію у повному об'ємі, але за так званим резервним контрактом - біля 45 млн. кВт-годин на місяць. Але далі для комбінату починаються «чорні дні». З 3-го липня Запоріжжяобленерго припиняє подачу електроенергії по одній з двох ліній електропередачі, які «годують» Абразивний.

Комбінат починає діяти - слідує подача позовної заяви до арбітражного суду, на стіл нового запорізького губернатору Олексія Кучеренко лягає вимога розібратися у ситуації і примусити Запоріжжяобленерго відновити подачу електроенергії (61% акцій "Запоріжжяобленерго" належить державі). Рішення суду про заборону обмежувати постачання електроенергії на підприємство від 19 липня, тобто задоволення позову "Запоріжжяабразіву", наривається на "софістику Запоріжжяобленерго": «А ми і не маємо намір більше нічого обмежувати!». При цьому, Олексій Кучеренко заявляє, що не має важелів впливу на енергетиків(???!!!).

Напередодні Дня Незалежності колектив комбінату ухвалює рішення про пікетування Запорізької облдержадміністрації, але відміняє його, не бажаючи, зі слів голови прес-служби "Запоріжжяабразіву" Наталії Підкевич, затьмарювати свято, і сподіваючись на рішення НКРЕ, що призначене на 30 серпня. Комісія стала на бік підприємства, але і це не вимусило "Запоріжжяобленерго" повернути рубильник. Головний енергетик "Запоріжжяабразіву" Віктор Темний заявив, що за неофіційним даними, в.о. голови "Запоріжжяобленерго" Валентин Гринько, має намір оспорити рішення НКРЕ. Зараз же працівники комбінату разом з профспілками готують акцію протесту, приблизно навколо обласної адміністрації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News