На усі українські телерадіоканали чекає переліцензування

Середа, 6 вересня 2000, 13:11
За повідомленнями російської преси, незабаром більшість українських російськомовних телерадіокомпаній стогнатимуть під новими податками. Ці прогнози викликало нещодавнє засідання Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Києві.

Його результатом стало рішення про переліцензування українських телерадіокомпаній та проведення тотальної перевірки щодо легітимності їхньої роботи.

Як інформувала газета "Сегодня", ліцензії будуть повертатись лише у тому випадку, якщо 80% продукції ТРК становлять програми українського походження. У разі, якщо доля українських програм становитиме менше ніж 80 % ефірного часу, телерадіокомпанія буде визнана "спільним підприємством" і обкладатиметься набагато більшими податками. Якщо ж доля українських програм становитиме менше ніж 50 % ефірного часу, компанію визнають "іноземним підприємством" і "задушать поборами".

Оскільки частка російськомовних програм в українському ефірі значно перевищує усі інші, вважає "Сегодня", збитків зазнають у першу чергу ті ТРК, що ретранслюють російські чи русифіковані західні ( Євроспорт, Дискавері ) телеканали. У першу чергу це стосується ретрансляції популярного в українських кабельщиків пакету "НТВ-Плюс".

Посилаючись на українські ЗМІ, "Сегодня" повідомляє про марш західноукраїнських журналістів у напрямку Києва, які вимагають у депутатів Верховної Ради зменшити суму максимального грошового позову до ЗМІ. "Нічого подібного з боку російськомовних ЗМІ ніколи не було", - пише "Сегодня". – "Російськомовні журналісти, а їх в Україні абсолютна більшість, не наважуються виступати на захист мови, якою пишуть і думають".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування