Горбулін серйозно "взявся" за ВПК

Середа, 6 вересня 2000, 13:40
Екс-секретар Ради національної безпеки й оборони України Володимир Горбулін порушив багатомісячне мовчання у московській "Независимой газеты". Після звільнення зі "стратегічного посади", подарованої Марчукові в обмін на голоси під час президентських виборів у 1999, Горбулін зайняв новий стратегічний пост. Подейкують, для цього йому навіть придумали нову структуру - Держкомісію з питань оборонно-промислового комплексу України. І, судячи з інтерв'ю в "Независимой газете", за український ВПК Горбулін береться такою же твердою хваткою, як у свій час за національну безпеку.

Функції нового відомства можуть дати фору будь-якому міністерству. Судячи з інтерв'ю, структура Горбуліна буде визначати, координувати і контролювати ледь не всі питання, зв'язані з ВПК. У поле зору держкомісії - повноваження із нагляду за витратами грошей і виконанням держзамовлень, і навіть право виступати із законодавчими ініціативами.

Принаймні, саме на такі виводи наштовхує інтерв'ю: "Сьогодні кожне міністерство і відомство в цій сфері працює фактично автономно, фінансування їхньої діяльності з держбюджету відбувається без координації, і, якщо навіть виділяються невеликі кошти, то вони розпорошуються". Відомо, що військово-промисловий комплекс - це золоте дно, яке ж до того від зацікавлених очей захищає гриф "державної таємниці". За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру, Україна займає сьоме місце в списку країн-експортерів озброєнь. Торік Україна продала зброї на 429 мільйонів доларів.

Зараз Горбулін має намір знайти загальну мову з північним сусідою, що веде "себе некоректно щодо замовленнь, які могли б бути вигідними і для Росії, і для України". "Найбільш яскравий приклад, що характеризує таку ситуацію, - це танковий контракт із Пакистаном. Співробітництво України і Росії в цьому питанні дозволило б, навіть за попередніми оцінками, дати роботу тисячам осіб в оборонній промисловості Росії. Але замість того щоб домовитися, деякі російські чиновники розцінили участь України в цьому контракті, як зазіхання на права Росії продавати танки".

Крім боротьби з "нерозумінням" у чиновницькому стані сусідньої держави, свою енергію Горбулін направляє на викорінення зловживань у ВПК. "Напередодні парламентських виборів 1998 року спеціальна слідча комісія Верховної Ради підготувала звіт про те, що відсутність контролю у військовому господарстві призвела до його розбазарювання. У доведених комісією фактах зловживань у сфері торгівлі зброєю і військовою технікою фігурували багато дуже відомих державних діячів", - пише "Независимая". Володимир Горбулін визнав, що "акти розбазарювання, безумовно, були". "Після виведення військ із країн Варшавського договору на Україну була завезена величезна кількість озброєнь і військової техніки. У 1991-1992 роках Збройні сили нараховували біля мільйона військових. Можете собі уявити? А Міністерство оборони України тільки формувалося".

Проте зараз, коли усі заспокоїлося, а ВПК одержав нового куратора, галузь повинна стати криштально чистою, як плац перед приїздом генералів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування