Найбільші аферисти України - з оточення Кучми

Четвер, 7 вересня 2000, 14:38
Є усі підстави вважати, що корупція в Україні сягає найвищих ешелонів влади. Саме найближчих ставленників президента Кучми було звинувачено у численних незаконних махінаціях, повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на результати проведених опитувань. Вони свідчать, що Україна є однією з найбільш корумпованих країн світу.

 
 
З-поміж доказів корумпованості найбільших урядовців, "Радіо Свобода" наводить шахрайство одного з колишніх нафтогазових "королів" - екс-голови державної компанії "Нафтогаз України" Ігора Бакая. Цього року його було звинувачено у банківських махінаціях, результатом яких стали мільони доларів, незаконно переведені на офшорні рахунки. Також він доволі прутко встиг придбати нерухомість вартістю біля 6 млн. дол. у штатах Флорида та Пенсильванія на їм'я своїх родичів. Та коли Бакай з‘явився "з повинною", Кучма відстоював його репутацію й не вельми квапився звільнити з посади.

 
 
Іншого ставленника Кучми, колишнього прем‘єр-міністра Павла Лазаренка, що й досі перебуває в американській в‘язниці, було звинувачено у викраденні $114 млн. Водночас, його звинуватили у незаконних фінансових махінаціях правоохоронні органи Швейцарії. Вони довели – внаслідок афер Лазаренка економіка України збідніла на $800 млн. Сам Лазаренко, виступаючи за посередництва адвоката заявив, що Кучма був поінформований щодо усіх його "операцій", ба навіть більше - отримував від них свою частку грошових надходжень. Кучма, у свою чергу, відхилив усі звинувачення.

Та найбільша кількість афер в Україні все ж пов‘язана з енергетичним комплексом. Тут й досі точиться приховане протистояння між кланами, що воюють за розподіл газу і нафти імпортованих, переважно, з Росії.

 
 
Минулого місяця (18 серпня) було заарештовано двох керівників корпорації "Єдинї Енергетичнї Системи України" – також за звинуваченням у корупції, повідомляє "Свобода". Один із заарештованих є чоловіком віце-прем‘єра Юлії Тимошенко, що з деяких пір стоїть "на шляху" одного з найближчих кучмівських прибічників. Як стверджують поінформовані джерела, каменем спотикання став перерозподіл шалених прибутків від махінацій у надзвичайно корумпованому енергетичному секторі.

Директор української служби "Радіо Свобода" Роман Купчинський переконаний, що арешт чоловіка Тимошенко є тільки початком процесу дискредитації самої Тимошенко, а також популярного прем‘єр-міністра та реформатора Віктора Ющенко, який продемонстрував рішучу нетерпимість до корупції в усіх її виявах.
"Кучма не щойно відкрив для себе існування корупції в енергетичному секторі, - каже Купчинський. – Він був обізнаний з цим протягом кількох років. Просто, йому необхідно, аби галас здійнявся саме зараз".
Купчинський також зауважив, що в Україні, як і в інших пост-комуністичних країнах, корумпована політична еліта використовує загрозу обвинувачення в корупції як зброю, аби змусити мовчати колишніх політичних партнерів, що перетворилися на опонентів. Він називає це варіацією на тему методів колишнього КДБ що займався збором компромату, для використання його у відповідний момент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
фотоНа Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...