Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Серійний вбивця Онопрієнко вже мертвий?

Субота, 9 вересня 2000, 16:19
Журналістка "Независимой газети" після власного розслідування висунула припущення, що серійний вбивця Онопрієнко може бути вже мертвий. "Українські власті водять за ніс і журналістів, і Раду Європи", стверджує журналістка у статті "Куди подівався Онопрієнко?"

"Сталася дивна річ: як тільки вирок (розстрільний) був винесений, Онопрієнко зник і відтоді більше не з'являвся. З моменту проголошення вироку до нього не був допущений жодний журналіст, ніхто з родичів не зустрічався з ним і не отримав від нього жодного листа. Це може означати одне з двох - або злочинця вирішили повністю ізолювати від зовнішнього світу, або він мертвий. Раз у рік у житомирську в'язницю # 8 приїжджають представники Ради Європи, адже пред'явити їм замість Онопрієнко іншої людини не склало би особливих труднощів ", пише газета.

Автор статті розповідає про свої численні спроби зустрітися з ув'язненим з квітня минулого року. Їй не вдалося зав'язати з Онопрієнко переписку, відправити йому грошовий переклад. Керівництво в'язниці заявляє, що ув'язнений сам відмовляється від переписки і яких-небудь контактів з навколишнім світом. Не вдалося навіть пройти у в'язницю за хабар.

Журналістка приїхала на зустріч у Київ до першого заступника директора департаменту з виконання покарань Олександра Пташинського з питання інтерв'ю з Онопрієнко, але зустріч не відбулася, не дивлячись на десяток письмових запитів автора статті. "Подібна гра в хованки, що тривала півтори року, примусила мене задуматися над простим питанням - а чи існує Онопрієнко взагалі? І чи є він тим, за кого його видавали? ",- пише журналістка.

Вона ставить під сумнів той факт, що саме Онопрієнко здійснив 50 вбивств протягом півроку. "Деякі співробітники правоохоронних органів вважають, що жодний, навіть самий талановитий, злочинець не зміг би здійснити таку кількість вбивств в такий короткий термін - вже після перших двох-трьох вбивств його б спіймали. На Україні провину за багато гучних вбивств поклали на Онопрієнко, який, можливо, здійснив всього одне або два вбивства, а всі інші взяв на себе під тиском слідства", вважає газета.

"Так, по ТВ показували декілька інтерв'ю з Онопрієнко. Але всі вони були зроблені протягом півроку, поки тривав суд. Більшість з допущених до нього журналістів були журналістами департаменту з виконання покарань, тобто співробітниками того ж МВС. А це може означати, що злочинець міг розказати журналістам щось таке, що українському МВС хотілося приховати. Так, Онопрієнко зізнався перед камерою у деяких вбивствах. Але хто бачив ці інтерв'ю без купюр? А після виголошення вироку жоден з журналістів (в тому числі і журналістів від МВС) до осудженого допущений не був...

Є досить серйозні основи аби вважати: Онопрієнко мертвий, і помер він незабаром після виголошення вироку. Непрямим підтвердженням цього є той факт, що вже півтори роки МВС України не може довести зворотного. Замість того щоб показати самого Онопрієнко, або хоч яку-небудь його розписку, або лист, датований другою половиною 1999 р. або 2000 р., МВС ухиляється від відповіді на поставлене питання.

Але, якщо Онопрієнко дійсно мертвий, то чому ж президент Кучма не оголосить про це народу, що так прагне смерті вбивці? Тому, що справа пахне міжнародним скандалом. Посиплються докори від Ради Європи: не додивилися, не уберегли…

Емісару РЄ разом з людиною пред'являється облікова картка, на якій наклеєна фотографія. Так що подивиться представник РЄ на фотографію і побачить - насправді він! Онопрієнко!… Загалом, обвести навколо пальця Раду Європи не складає особливих труднощів. Єдиний шанс для європейських лордів прояснити ситуацію - це провести у житомирській в'язниці справжню (а не символічну) інспекцію за участі незалежних криміналістів, українських і російських журналістів, родичів і знайомих Онопрієнко - тобто тих людей, які змогли б точно визначити, чи є те обличчя, яке навесні цього року пред'являли Раді Європи, дійсно Анатолієм Онопрієнко.

Тотальну ізоляцію Онопрієнко представники українського МВС намагаються пояснити тим, що він остаточно з'їхав з глузду і тому відмовляється від спілкування з людьми. Саме в цьому намагався переконати мене начальник в'язниці Тітовець, згадавши, до речі, про те, що, коли у Житомир приїхали представники Ради Європи, Онопрієнко хоч і вийшов до них, але відмовився з ними розмовляти. Якщо засуджений до смертної страти злочинець, дійсно живий і якщо представникам Ради Європи пред'являли саме його, то цю відмову можна пояснити швидше не душевною хворобою, а профілактичною роботою, проведеною з ним співробітниками МВС напередодні візиту міжнародної інспекції", - пише "НГ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування