Євросоюз допоможе побудувати газопровід в обхід України

Понеділок, 2 жовтня 2000, 13:59
Європейський союз збирається в два рази збільшити споживання російського газу. Якщо це буде реалізовано, більше ніхто не зупинить Росію в будівництві газопроводу в обхід України.

Як пише московська газета «Ведомости», перед саммітом Росія - ЄС, запланованим на 30 жовтня, газета Financial Times і агентство Dow Jones повідомили про плани у два рази збільшити імпорт російських енергоносіїв у Європу. За даними FT, Євросоюз збирається вдвічі збільшити закупівлі газу. Ідея належить президенту Єврокомисії Романо Проді. Як повідомляє Financial Times, в четвер увечері Проді обговорив по телефону ідею “стратегічного партнерства” в сфері енергетики разом із президентом Росії Володимиром Путіним.

“Ми хочемо швидко приступити до реалізації цього плану”, - підкреслив один із чиновників, що назвав цю ініціативу найзначнішим комерційним проектом ЄС і Росії за багато років. Як пише Financial Times, Проди поділився з міністрами фінансів країн Євросоюзу ЄС щодо цього проекту під час щорічного збора, які відбулося в четвер у Брюсселі. Як повідомляють помічники Проді, канцлер Німеччини Герхард Шредер з цього приводу виявив значний ентузіазм. Менеджери нафтових компаній, що зустрічалися з Проди на минулому тижні, теж підтримали цю пропозицію.

Зараз Росія поставляє в Європу до 130 мільярдів кубометрів газу на рік. Майже повністю він йде через територію України. Для збільшення російського експорту в будь-якому разі постає питання про побудову нових потужностей для транзиту газу - наша газотранспортна система на виході дає 170 мільярдів кубів. Очевидно, що покрити трубопровідний дефіцит Росія зможе за рахунок нової гілки газопроводу Ямал-Європа по землях Польщі і Словаччини. І, ясна річ, під тиском Єврокомисії східноєвропейські сусіди, що прямують до ЄС, зроблять вибір не на користь України.

Правда, збільшення постачань відбудеться не завтра. План, за даними «Ведомостей», розрахований на 20 років. І у реалізації амбіційного проекту в Росії можуть виникнути проблеми. Протягом цього часу Євросоюз, закуповуючи енергоресурси, зобов'язується поставляти в Росію устаткування і технології для модернізації нафтових і газових родовищ. А, відомо, коли справа доходить до гаманця, капіталісти починають дуже довго і напружено думати. І деякі ідеї не доживають до моменту своєї реалізації.

УП спробувала взяти коментар із приводу планів ЄС у прес-службі київського офіса Єврокомисії. Але нічого, крім буклетів, що росповідають про досягнення євроінтеграції, там більше не змогли запропонувати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування