Політики в Україні не мають однозначної думки щодо відставки Тарасюка

Понеділок, 2 жовтня 2000, 16:37
Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко, коментуючи відставку міністра його уряду, дав зрозуміти, що рішення було прийнято одноосібно президентом. "Це рішення президента, яке він мав право зробити. Він його зробив, і я думаю, що для уряду це є самодостатнє рішення", - як завжди загадково висловився Ющенком.

Говорячи про роботу Тарасюка на посаді глави зовнішньополітичного відомства, прем'єр сказав: "Я думаю, що він велику справу зробив, і за цей період ми не можемо говорити, що мали якісь "откатні" явища в нашій дипломатії. Однак наскільки це відповідало тим підвищеним зовнішньополітичним задачам, тій підвищеній планці, яка виставлялася дипломатичному корпусу - це інше питання".


 
 
У тому, що із зміною керівництва Міністерства іноземних справ України якої-небудь переорієнтації зовнішньої політики країни не буде, переконаний і колишній міністр закордонних справ, лідер Народного Руху України, народний депутат Геннадій Удовенко.

На думку Удовенка, швидше за все, зміна керівника пов'язана з підвищенням ефективності вже певної стратегії, з урахуванням деяких нюансів і політичних змін. Екс-міністр вважає, що кожний з керівників МЗС на певному історичному відрізку виконував свої задачі. "Тарасюк виконав своє завдання, яке повинен був виконати, і, очевидно, президент вважає, що він вичерпав свій ресурс для подальшого активного проведення зовнішньополітичного курсу", - сказав лідер Руху.

Україні, відмітив він, необхідно розвивати відносини як з Європейським Союзом і НАТО, так і з Росією, які, використовуючи економічну залежність України, намагаються політично давити на Київ. У такій ситуації, на його думку, очевидно необхідна така людина, як Анатолій Оленко, який очолював МЗС ще під час становлення зовнішньої політики країни. "Зленко - досвідчена, зважена людина", - відмітив депутат.

Більшість депутатів парламенту, опитаних агентством Інтерфакс-Україна, також висловили думку, що заміна Тарасюка на Зленка не призведе до відходу від курсу на інтеграцію в євроатлантичний простір.

Член фракції Народно-демократичної партії, постійний представник президента України у парламенті Роман Безсмертний, наприклад, не вважає, що зміна керівника зовнішньополітичного відомства України означатиме зміни у зовнішній політиці. "Я не вважаю, що це рішення прийняте під впливом Росії або якоїсь внутрішньої сили. Мова йде про те, щоб закріпити досягнення української зовнішньої політики на євроатлантичному просторі", - вважає Безсмертний.

Віце-спікер Верховної Ради Степан Гавриш охарактеризував Зеленка як "досвідченого кар'єрного дипломата України", який "досить інтегрований" у прозахідні дипломатичні відносини. Гавриш підкреслив, що зараз міністром закордонних справ має бути "абсолютно досвідчена, гнучка, толерантна людина", саме цим вимогам, вважає Гавриш, відповідає Зленко.





 
 
Несподівану думку про причини відставки Тарасюка висловив глава парламенту Іван Плющ. Він вважає, що рішення про ротацію керівництва Міністерства іноземних справ пов'язане з незадовільною роботою зовнішньополітичного відомства щодо інтеграції України до європейського співтовариства і щодо інтенсифікації зовнішньоекономічної діяльності.

"Я вважаю, що дії МЗС і його структурних підрозділів з інтеграції України до європейського співтовариства не тільки не задовільні, але ми багато в чому втрачаємо час і позиції", - заявив Плющ на прес-конференції у понеділок.Спікер вважає, що Україна не готова до інтеграції до європейських і євроатлантичних структур. "Ми багато в чому запізнюємося у взаємовигідній економічній співпраці", - сказав Плющ. Зі слів спікера, його колеги - спікери європейських парламентів - також під час бесід з ним зазначали, що Україна запізнюється" з інтеграцією до ЄС.

Оскільки Україна задекларувала багатовекторну зовнішню політику, то вести одновекторну політику на Захід не можна, заявив він. "Сьогодні це неможливо. Коли ми не можемо перезимувати без Росії, то зовнішню політику необхідно вести на і Захід, і на Схід".

Разом з тим, спікеру було важко відповісти на питання журналістів про те, чи здатний новий міністр закордонних справ "збалансувати" зовнішню політику по відношенню до Сходу і Заходу.


 
 
На думку Гавриша, зміна Тарасюка зумовлена його прозахідним курсом і висловив упевненість, що Зленко "буде продовжувати таку ж політику". На особисту думку віце-спікера, відставка Тарасюка зумовлена тим, що "останнім часом зовнішня політика України була недостатньо повно розкрита для західних дипломатів", звернувши увагу на "несподівані дипломатичні демарші, що виникли останнім часом".

На думку голови комітету парламенту з питань національної безпеки і оборони Бориса Андресюка (фракція СДПУ(О), рішення президента "обґрунтоване" з точки зору Конституції. "Це право президента - на певному етапі визначати, хто буде провідником зовнішньої політики", - вважає депутат. Він також відмітив неможливість зміни зовнішньополітичного курсу країни і її стратегічних партнерів, підкресливши, що Україна вже задекларувала "всі стратегічні питання зовнішньої політики".

Він також зазначив, що призначення Зленко розділом українського МЗС не означає відходу від європейського вибору України і визначення як стратегічний партнер тільки однієї Російської Федерації. "Просто життя сьогодні диктує деякі тактичні зміни в реагуванні України на певні події, що відбуваються в світі", - сказав Андресюк.

Голова бюджетного комітету парламенту Олександр Турчинов (фракція "Батькивщина"), насамперед зазначив, що це питання не є компетенцією бюджетного комітету. "Я не думаю, що на це питання можна дати остаточну відповідь. Це питання до президента, який підписав указ", - сказав депутат.

Разом з тим, депутат заявив, що він не хотів би пов'язувати рішення про зміну керівника МЗС з "невеликою політичною кризою, яка мала міжнародне забарвлення і пов'язана з межбюджетною реформою". "Я переконаний, що у президента були інші причини, які змусили його підписати указ", - сказав він.


 
 
Але існують і інші думки. Зокрема, Володимир Филенко (фракція "Реформи-конгрес") в інтерв'ю журналістам не виключив, що призначення Зленка на посаду міністра "може викликати тривогу в західних колах". Депутат висловив побоювання, що з призначенням Зленка "можливі певні зміни у виборі зовнішньополітичного вектору України". Він нагадав, що Тарасюк асоціювався з чітким європейським вибором країни і зазначив, що призначення Зленка є ослабленням команди прем'єр-міністра Віктора Ющенка.

 
 
Лідер фракції Компартії Петро Симоненко вважає призначення Зленко головою МЗС підтвердженням зовнішньополітичної залежності України. "Відставка Тарасюка підтверджує, що відділ кадрів українських політиків знаходиться не у Києві, і в Москві, а в Вашингтоні", - заявив він в інтерв'ю журналістам. Симоненко зазначив, що новому голові зовнішньополітичного відомства України доведеться вирішувати проблему, пов'язану з погіршенням взаємовідносин України з Росією і Білорусією.


 
 
Лідер фракції соціалістів "Лівий центр" Олександр Мороз вважає, що заміна Б.Тарасюка на А.Зленко означає, що президенту необхідний міністр закордонних справ, який не буде претендувати на пост більш високий, ніж він займає сьогодні. "Я добре знаю Анатолія Зленко і знаю, що він справиться з цією роботою, особливо якщо йому будуть визначені функції, які назвав президент щоб він не говорив ні "так", ні "немає", - помітив лідер соціалістів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...