Кучма їде до Ашгабаду "добивати" Туркменбаши

Вівторок, 3 жовтня 2000, 13:11
Схід - справа тонка, тому до Туркменії за газом повинен їхати чоловік. Саме так нещодавно висловився президент Кучма про скандальний візит Юлії Тимошенко в цю східну країну. І вирішив врегулювати газову проблему з Сапармуратом Ніязовим самостійно.

У середу Кучма вилітає до Ашгабаду. Вже не перший раз глава держави намагається вирішити проблему постачання туркменського газу до України. Два рази він з тріумфом відлітав до Києва і кожного разу обіцяв, що газ поступить в Україну якщо не сьогодні, то завтра. Час від часу, Україна отримувала якусь кількість газу, але всякий раз через невиконання умов українською стороною Туркменістан закривав заслінку. Черговий раз умовити Туркменбаши поділитися газом може тільки Кучма. І він це добре знає. Кучмі доведеться врахувати східні традиції, і, як мінімум, вручити "батькові всіх туркменів" орден Ярослава Мудрого.

У ході нинішнього візиту Кучма має намір підписати україно-туркменські документи щодо постачання газу, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-секретаря президента України Олександра Мартиненко.

При цьому він підкреслив, що президенти і делегації детально обговорять обсяги, терміни і ціни на туркменський газ, який буде постачатися в Україну. Як відомо, туркменський президент готовий продавати газ за єдиною для всіх бажаючих ціною -$42 долари за 1000 кубометрів на кордоні Туркменії і Узбекистану. Передбачувані об'єми для України на майбутній рік можуть скласти до 20 млрд. кубометрів.

Нагадаємо, що під час незабутнього за наслідками візиту Тимошенко урядові делегації України і Туркменістану парафували протокол про постачання туркменського до України на 2000-2010 роки, що передбачає доведення обсягу щорічного постачання з 20 до 50 млрд. кубометрів газу якраз за ціною $42 за 1 тисячу кубометрів на кордоні Туркменістану з Узбекистаном.

Кучмі тоді дуже не сподобалася ця ціна, він заявив, що в Україні цей газ буде коштувати вже $90. Подивимось, чи вдасться президенту умовити Туркменбаши знизити ціну, і, якщо різниця складе, скажемо, $5, чи можна буде говорити про серйозну зміну вартості газу на кордоні з Україною.

А тим часом стало відомо, що Ніязов прийняв принципове рішення не укладати довгострокових угод. Як пише московська «Независимая газета», Туркменбаши вирішив так через часті зміни цин на паливо. За даними газети, тепер Туркменістан розглядатиме пропозиції поставок лише строком два-три роки. «Ми не збираємося торгувати газом собі у мінус», - повідомив минулого тижня Ніязов. І ще раз підкреслив, що на 2001 рік для всіх без виключення газ не буде коштувати дешевше, ніж 42 долари за тисячу кубометрів.

Проте для того і існують правила, щоб робити із них виключення. Як пише «Независимая», минулого року Ніязов також виставив «Газпрому» рахунок на 42 долари за тисячу кубів. І лише особисте втручання Володимира Путіна дозволило знизити ціну до 36 доларів. Днями ми дізнаємось, чи вдастся зробити такий фінт Леоніду Кучмі.

З неофіційної програми Кучми в Ашгабаді - президент України, вже втретє, покладе квіти до пам'ятнику Тарасу Шевченко в Ашхабаді, до пам'ятнику жертвам ашхабадського землетрусу і відвідає музей жертв землетрусу. Цей маршрут стоїть у програмі президента під час кожного його перебування в Туркменістані. Дивно, чому в Туркменії не прийнято міняти програму відвідування місць визначних пам'яток?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...