Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиційні політики звертають увагу на ситуацію зі свободою слова в Україні

Вівторок, 3 жовтня 2000, 18:16
Свобода слова і доля журналістів в країні непокоїть все більше і більше політиків. У вівторок з трибуни парламенту прозвучали дві заяви з цього приводу. Поки від представників опозиції. Однак в нинішній ситуації, після зникнення Георгія Гонгадзе, на захист свободи слова і журналістів повинні встати і правоохоронні органи і президент.

Фракція соціалістів, наприклад, зажадала від вищих посадових осіб України дати політичну оцінку діям місцевих адміністрацій, силових і податкових відомств, що чинять тиск на свободу слова в країні.

"Учора зникали окремі журналісти, сьогодні зникають вже цілі колективи", - сказав лідер соціалістів Олександр Мороз.

Фракція вимагає припинити переслідування незалежних журналістів, а також наполягає на тому, щоб віце-прем'єр Микола Жулинський і голова ДПА Микола Азаров виступили перед депутатами з інформацією про стан справ з газетою "Сільські звістки", на яку податківці наклали чергові штрафні санкції. "Робиться все, щоб газета, що не контролюється кланами, не виходила", - підкреслив він, додавши, що з сьогоднішнього дня газета фактично припиняє своє існування.

"Силові структури країни притягуються в Україні для порушення свободи слова і демократії", - передає слова Мороза агентство Інтерфакс-Україна.

У той же день партія "Собор" звернулася до представників засобів масової інформації, всіх "чесних і порядних" громадян України із закликом об'єднати зусилля для захисту свободи слова, конституційних прав і свобод людини і громадянина. Крім того, партія виступає за "очищення держави від корупції, дострокове припинення повноважень президента Леоніда Кучми і притягнення його до встановленої законом відповідальності".

Григорій Омельченко, що оповістив цю заяву, звернув увагу на те, що в останні роки в Україні реєструються десятки випадків, які свідчать про системний характер загибелі, вбивств, биття, пограбувань, шантажу, залякування і іншого фізичного і психологічного впливу на представників ЗМІ, які виступали з гострою критикою діючого президента, з матеріалами про суспільно-політичну ситуацію в Україні і писали про корумпованість посадових осіб органів влади.

Як правило, зазначив Омельченко, ці злочини залишаються нерозкритими, а особи, які їх здійснили, - безкарними.

З його слів, така ситуація породжує "масовий суспільний страх, невіру людей в можливість влади захистити їх життя, права, здоров'я і свобода". "Простежується відверта спроба президента Кучми і підлеглих йому корумпованих структур виконавчої влади і мафіозних кланів олігархів підім'яти, скупися або знищити незалежні ЗМІ і окремих журналістів, встановити монополію на інформацію, яка вигідна Кучмі", - заявив депутат.

Омельченко розцінив вбивство одеського журналіста Бориса Дерев'янко, зникнення керівника інтернет-проекту "Українська правда" Георгія Гонгадзе, заборону на друк газети "Свобода", інформаційного бюлетеня "Грані" і газети "Сільські вісті" як спробу вбити свободу слова в Україні.

Депутат пішов далі і звернувся з проханням до керівництва парламенту включити до порядку денного на четвер проект постанови депутатів Олександра Єльяшкевича і Віктора Шишкіна з пропозицією президенту розглянути питання про зняття з посади міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка за невиконання постанови парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування