Нічого нового у справі Гонгадзе немає, повідомляє міліція

Вівторок, 3 жовтня 2000, 19:16
На даному етапі розслідування обставин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе слідство все ще приділяє основну увагу версії, пов'язаній з його професійною діяльністю. У якості другий версії міліція відпрацьовує ймовірність зникнення журналіста з власної ініціативи.

Зі слів керівника оперативної групи з розшуку Георгія, першого заступника міністра внутрішніх справ Миколи Джиги, остання версія "не відпадає", оскільки у 1993 році Гія брав участь в бойових діях в грузино-абхазькому конфлікті. Він також послався на дані, згідно з якими, журналіст не раз розповідав про "політичний тиск" на нього і намір "пожити в інших країнах" у зв"язку з тим.

Разом з тим, Джига повідомив, що у журналіста було "дуже багато
боргів". Суму боргу він не називав. Від УП повідомимо, що ця сума складає не більше за $1,5 при цьому, ніколи і ніхто не звертався до Георгія з вимогою негайно віддати борг.

Як виявилося, слідство досі не знає, хто і з якої причині стежив за Георгієм літом. Джига категорично спростував можливість ведення спостереження за Гією з боку правоохоронних органів. "Відносно Гонгадзе ніяких заходів негласного характеру ніколи не проводилося. Він кримінального інтересу для нас не представляє", - заявив він. Аналогічну заяву зробив і представник СБУ, що був присутнім на прес-конференції.

Зі слів в.о. начальника ГУ МВС України у Києві Юрія Черкасова, машина, яка вела спостереження за Георгієм не встановлена, а її номери "були кимсь виготовлені самостійно". Не встановлені і особи, що стежили за Гонгадзе, а також людина, що назвалася полковником міліції, який цікавився Гонгадзе, коли той працював на радіостанції "Континент".

Кажучи про нові факти, виявлені слідством, Джига повідомив, що увечері 17 вересня на куті вул. Велика Васильківська і Товстого водій таксі бачив людину "дуже схожу на Гонгадзе" з невідомим "набагато нижче" ростом. Людина, з якою міг розмовляти Гонгадзе, поки не виявлений. Не виявлена також людина, з яким Гонгадзе розмовляв 17 вересня увечері в барі "У Еріка", - повідомив Джига.

Проте, не дивлячись на зроблені міліцією і СБУ дії, слідство як і раніше не має в своєму розпорядженні інформацію про можливе місцезнаходження Георгія. При цьому перший замміністра не виключив, що Гії вже "немає на території Києва і Київської області". "Якби він був десь тут, він був би знайдений", - вважає Джига. Він допускає, що Гонгадзе може знаходитися за межами Київської області і навіть за межами України.

"Міліція вживає для розшуку Гонгадзе безпрецедентних заходів. Такого комплексу заходів з розшуку конкретної особи в Україні не проводилося з часу розшуку Михайла Бойчишина ", - заявив Джига.

Зі слів міліціонерів, до слідчих органів, які займаються розслідуванням зникнення Георгія, поступило більше за 20 сигналів про його можливе місцезнаходження. На всі ці сигнали МВС "реагує дуже оперативно", однак всі дані про можливе місцезнаходження журналіста не підтвердилися.

Кажучи про оперативно-розшукові заходи, проведені слідством, Черкасов повідомив, що обстежена територія всіх районів Києва, перевірене 55 тис. об'єктів, на пошуки Георгія орієнтоване 5 тис. джерел оперативної інформації, 7,8 тис. довірених осіб. Водіям громадського і особистого транспорту роздано 43 тис. листівок інформації про пропажу Гонгадзе. Відпрацьовані присадибні дільниці в Бориспільському, Васильковськом і інших районах Києва.

Як повідомив Черкасов, до нинішнього часу встановлені 30 чоловік, який підтримував тісні відносини з Гонгадзе, перевіряються контакти Гії з 31 колишніми однокурсниками по Львівському університету, а також 154 телефонних абонента, з якими він підтримував зв'язок.

Зі слів Черкасова, в ході оперативно-слідчих дій у справі журналіста попутно розкриті понад 900 інших злочинів.

За його даними, в цьому році до київської міліції поступило 683 заяви про зникнення людей, з яких знайдені 633 людини, а 50 чоловік знаходяться в розшуку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування