Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Неадекватна реакція росіян на захід американських катерів до Севастополя

Середа, 4 жовтня 2000, 17:58
Представники штабу Військово-морських Сил України здивовані неадекватною реакцією їхніх російських колег на візит до Севастополя двох американських катерів. Учора неназваний російський адмірал заявив журналістам, що про прибуття американських військових моряків до головної бази Чорноморського флоту Росії не було повідомлено його командування і це суперечить українсько-російським домовленностям.


Прибуття до Севастополя двох катерів ВМС США стало повною несподіванкою для командування Чорноморського флоту Росії. Так заявив в інтерв’ю московській інформагенції "Інтерфакс" анонімний представник штабу ЧФ.

За його словами "подібна гостинність України йде врозріз з особливим статусом основної бази російського флоту, що закріплено відповідними міждержавними угодами. Українська сторона не тільки не повідомляє командуванння Чорноморського флоту про візити іноземних військових кораблів до Севастополя, але й швартує їх якнайближче до місць базування бойових кораблій ЧФ", - заявив російський адмірал, який залишився неназваним.

Росіяни стверджують, що два швидкохідних американських катери, без номерів і будь-яких розпізнавальних знаків та оснащені найновішим електронним обладнанням і зброєю – призначені для виконання развідувального завдання проти російського флоту, що дислокується у Севастополі.

Катери прибули до Севастопольської бухти 29 вересня, пришвартувавшись до причалів торговельного порту, і 3-го жовтня покинули Севастополь. Візит проходив у рамках співпраці між військовими відомствами України та США, і виявився, за повідомленням прес-служби українських ВМС успішним.

Тим часом, представники штабу Військово-морських Сил України в розмові з кореспондентом радіо "Свобода" висловили велике здивування неадекватною реакцією їхніх російських колег на візит до Севастополя двох американських катерів. За словами високопоставленого українського офіцера, про візити американських моряків начальник штабу ВМС України попередив начальника штабу ЧФ Росії більше ніж за добу. Тоді ж вичерпну інформацію про захід катерів було передано через оперативних чергових обох флотів. І це при тому, що спеціальної міжурядової угоди про порядок відвідин місць базування українського і російського флотів кораблями та військовослужбовцями третіх країн – досі немає.

Як вважають українські офіцери, вимоги росіян – відвертий військово-політитичний тиск стратегічних партнерів на Україну та спроба обмежити її суверенітет. У Севастополі вже не чекають від МЗС України жодної реакції на вибрики російських адміралів. Тут звикли, що офіційний Київ закриває очі на те, що в інших країнах вважається загрозою національній безпеці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування