Голова СБУ змусив депутатів сміятися

П'ятниця, 6 жовтня 2000, 15:34
Ті, що обвинувачуються у підготовці насильницької зміни існуючої влади в Україні, "психічно здорові люди" і тому повинні відповідати за свої дії. Так вважає голова СБУ Леонід Деркач, якого депутати у п'ятницю викликали "на килим" з приводу зірваного доблесною спецслужбою конституційного перевороту.

Деркач повідомив, що оперативно-слідча група, яка розслідує карну справу, провела 18 обшуків за місцем проживання причетних до здійснення злочину осіб, де знайшли "незаперечні докази, що кінцевою метою дій цієї групи є повалення конституційного ладу в Україні".

У ході обшуку вилучені, наприклад, листівки із закликами до озброєного виступу проти існуючої влади, декрети, укази, розпорядження, "направлені на встановлення іншої системи державної влади". "Спецам" вдалося навіть вилучити карту Чернігівської області "з топографічними позначеннями наступу на Київ двох військових загонів".

Організацією озброєного повстання в Україні займалася так звана Революційна рада. "Реврада також виїжджав до інших регіонів України для проведення агітаційно-пропагандистської діяльності і створення бойових груп для озброєного повстання", - повідомив Деркач.

При цьому, голова СБУ підтвердив, що члени групи мали "неформальні" контакти з громадянами інших країн "для узгодження спільних дій відносно повстань в 10-15 містах".

Він звернув увагу народних депутатів на те, що рішення про порушення кримінальної справи і проведення арештів було прийнято тільки після того, як члени групи "від заяв про наміри перейшли до конкретних кроків, що відповідають діям карного злочину". "Основою для цього рішення була присутність достатньої кількості фактичних даних", - додав Деркач.

29 вересня, повідомив керівник СБУ, учасникам групи Юрієві Петровському і Валентину Булахову, а 5 жовтня - лідеру одного з осередків Всеукраїнського союзу радянських офіцерів Володимиру Коваленко пред'явлено обвинувачення за частиною 1 статті 56 Карного кодексу України. "Відносно Олександра Козлобаєва СБУ "проінформувало російську сторону", і готуються матеріали для рішення питання про його, Козлобаєва, відповідальність за ці злочини", - повідомив розділ СБУ.

Коментар УП. До роз'яснення Деркача депутати віднеслися якось несерйозно. Одні сміялися, інші іронічно усміхалися, треті просто уважно слухали, що ж їм "наплете" керівник СБУ. Справу про заколот депутати навіть прозвали "справою Козлодоєва". Деякі пояснення Деркача викликали просто вибух реготу. Наприклад, заява голови спецслужби про те, що іноземні резиденти в Україні ледве чи не мають дипломатичну недоторканість.

Справедливості ради варто помітити, що сам Леонід Васильович тримався досить спокійно, іноді удаючи, що він не почув питання, а іноді просто їх ігнорував. Коротше, діяв, як і має діяти справжній "спец" - не сказав нічого зайвого.

Дивно тільки, що буквально 5 хвилин назад страшно стурбовані долею Гонгадзе депутати жодного разу не запитали Деркачу про Гонгадзе…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування