Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СНД рвуть на шматки

Субота, 7 жовтня 2000, 16:47
Члени Співдружності незалежних держав забили ще один, можливо останній, цвях у труну об'єднання.

Росія, Білорусія, Казахстан, Киргизія і Таджикистан - п'ять країн-членів митного союзу в рамках СНД - домовилися про створення свого власного ЄС - Євразійського економічного співтовариства. Як пише “Коммерсант”, рішення про це було прийнято у п'ятницю у казахській столиці Астані. За даними газети, від Росії інтеграцією займався прем'єр-міністр Михайло Кас‘янов. А в понеділок до Казахстану прилетить Володимир Путін.

“З економічними задачами митний союз не упорався”, - визнає газета. ЄЕС передбачає об'єднання на більш високому економічному рівні. Хоча сама ідея викликає скепсис в “Коммерсанта”. У рамках мертвого митного союзу не був зроблений навіть перший крок на шляху економічної інтеграції - дотепер не створена зона вільної торгівлі. Крім того, Киргизія вступила до Всесвітньої торгової організації і тепер живе за її правилами. Президенти Білорусії Олександр Лукашенко і Казахстану Нурсултан Назарбаєв цього року заговорили про розпад митного союзу.

Висновок, на який наштовхує і сам “Коммерсант” - ЄЕС придумала Росія, аби утримати навколо себе сусідні держави: “В інтересах Москви зберегти політичні зв'язки із сусідами, особливо східними, щоб протистояти ісламській загрозі і потокові наркотиків”.

Одночасно з рішенням про створення ЄЕС активізує діяльність на міжнародній арені ГУУАМ. Так, від імені країн-членів представник України при ООН Володимир Єльченко виступив з ініціативою перед комітетом Генасамблеї ООН про зміну системи оплати внесків. Подія не дуже резонансна, але тенденція, як кажуть, має місце. Перед цим на Самміті тисячоліття представники ГУУАМ активно поспілкувалися один з одним. А ще раніше Конгрес США виділив на розвиток організації і зміцнення збройних сил країн об‘єднання 45,5 мільйонів доларів.

На початку майбутнього року у Києві відбудеться зустріч президентів Грузії, України, Узбекистану, Азербайджану і Молдови, на якій будуть розглянуті питання перспективного розвитку організації, повідомляє Інтерфакс-Україна. Там же буде розглянуто прохання Румунії шодо вступу до ГУУАМ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування