Тимошенко пророкує революцію в газових відносинах

Понеділок, 9 жовтня 2000, 22:16
Ціна туркменського газу на кордоні з Україною становитиме 50-60 доларів, вважає Юлія Тимошенко. І взагалі можна починати вимагати від Росії розраховуватися за транзит не газом, а грошима. Після ашгабадских домовленостей і критики президента енергетичний віце-прем'єр випромінює оптимізм.

"На ринку з'явиться цілком конкурентоздатна альтернатива російському постачанню. І в цьому значенні сьогодні важливий навіть не об'єм закупівлі, а сам факт підписання договору, - заявила Тимошенко в інтерв'ю російській газеті "Время новостей". - Для повного задоволення українських потреб необхідно 50-55 млрд. кубометрів імпортного газу на рік. Туркменістан, як відомо, висловив принципову згоду віддавати стільки газу, скільки нам буде необхідно".

Але контрактом на 2000-2001 роки відносини з Ашгабадом не повинні обмежуватися, вважає віце-прем'єр: "Могутній імпульс розвитку економік двох країн могло б дати спільне будівництво газової магістралі через Чорне море - аналог російського "Блакитного потоку". Це дозволить Туркменістану продавати своє паливо на світових ринках". Фантастичний проект, зі слів Тимошенко, "не спричинив відрази" ані у Кучми, ані у Ющенка. "Під час мого останнього візиту в Ашгабад пан Ніязов дав зрозуміти, що підтримує цю ідею".

Що стосується скептичного висловлювання про можливий зрив угоди через неоплату Україною за газ, то таке, на думку Тимошенко, статися не повинне: "Тільки в минулому місяці за "блакитне паливо" зібрано 170% від встановленого - йде погашення боргів. Україна сьогодні платоспроможна і може знаходитися у цивілізованих торгових відносинах з країнами-імпортерами. Наприклад, ми чітко виконуємо графік розрахунків по боргах з Туркменістаном. Це дозволило Ашгабаду подивитися на Україну іншими очима".

На питання про збільшення ціни на туркменський газ через транзит по території Росії, Тімошенко відповіла, що "та ж "Ітера" має чітко позначені ціни за послуги транзиту. У гіршому випадку його вартість становитиме 20 доларів за тисячу кубів, а це абсолютно конкурентна ціна на українському ринку". "Після підписання туркменського договору можна з впевненістю сказати, що ціна на газ буде ринковою. Адже ми маємо паливо, ціна якого на кордоні складе не більше 50-60 доларів. Якщо нам готові запропонувати ту ж ціну або більш низьку, ми готові балансувати об'єми закупівлі газу між Росією і Туркменістаном", - сказала Тімошенко.

Торкаючись теми українських боргів перед Росією, віце-прем'єр повідомила, що "ми готові на одному експерименті відпрацювати спеціальну програму". Крім цього, після укладання домовленостей з Туркменістаном Україна може наполягати на платі за транзит російського газу в грошовій формі. "Росія рано або пізно на це погодиться. У залежності від того, скільки Україна отримає палива з Туркменістана, розрахунки з Москвою будуть проводиться або тільки валютою, або ще частково і газом", - заявила Тімошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News