Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київ використовує банк, щоб залатати фінансові дірки

Середа, 1 листопада 2000, 13:39
Зважаючи на пильну увагу газети Financial Times до українських подій, УП повністю подає текст газетної статті. Цікава позиція цього видання з питання, що набуло скандального тону, тому що майже все, що друкує ця газета, має своє продовження і багато каже про тенденції.

Реформи в енергетичному секторі України поставлені під сумнів внаслідок сутички за контроль над Ощадбанком, найбільшим державним банком країни.

Ігор Плужников, що був главою правління банку, цього тижня звинуватив прем'єр-міністра Віктора Ющенка у спробах встановити "особистий контроль" над банком, щоб використати його в сумнівних фінансових схемах в енергетичному секторі.

Протягом останнього місяця кілька членів спостережної ради Ощадбанку були звільнені урядом, включаючи і Плужникова. Він вирішив опротестувати це рішення в суді.

У письмовій заяві Плужников вказав, що уряд використовує банк "як мішок для грошей, не для цивілізованих кредитів, а для фінансування … сумнівних проектів". Він також звинуватив уряд у тиску на банк, щоб "таємно залатати фінансові дірки", головним чином, в енергетичному секторі.

Віталій Чепінога, прес-секретар віце-прем'єра з ПЕК Тимошенко, у відповідь заявив, що обвинувачення Плужникова у тиску на банк є плодом "його власної уяви".

Чепинога заявив, що українські "олігархічні групи" сподіваються використати випадок з Плужниковим щоб перешкодити уряду Ющенка.

На початку року Ющенко поставив перед Тимошенко задачу по реформуванню збанкрутілого енергетичного сектора, який раніше збирав тільки 10% надходжень "живими грошима". Тимошенко вдалося значно поліпшити збір платежів в енергетиці, але її опоненти звинувачують її й Ющенка в тому, що ці досягнення - тільки на папері, а неплатоспроможність галузі подолана штучними механізмами, такими, як використання "м'якого" кредитування з Ощадбанку.

Банк, який головним чином збирає внески від багатомільйонного населення України, вклав сотні мільйонів гривень в енергетичні підприємства цього року.

Віктор Шаревський, радник Українського союзу промисловців і підприємців, вважає, що "платіжний дефіцит в енергетиці такий же як і раніше, просто велика його частина була переведена до Ощадбанку". Він також заявив, що політика уряду ставить банк в небезпечне становище. "Ніхто нічого не знає про ці позики: хто є позичальниками і на який термін беруться ці гроші", - сказав він.
Всесвітній банк, здається, розділяє деякі з цих побоювань. Минулого тижня банк відклав видачу транша у $100 млн. на реструктуризацію фінансового сектора України, частково, через занепокоєння з приводу великих обсягів позик у енергетичний сектор з Ощадбанку.

У минулому місяці Євген Марчук, секретар РНБО і політичний ворог Ющенка, підняв ряд питань про долю фінансування енергетичного сектора і звинуватив уряд у підписанні контрактів на суму сотень мільйонів доларів з сумнівними офшорними компаніями для забезпечення паливом генеруючих компаній.

Захищаючи реформи, Ющенко заявляє, що діє під тиском великих українських корпорацій, які, з його слів, мають намір перешкодити прогресивним діям його уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування