МВФ не послухався Кучми. Проте порадував Єханурова

Понеділок, 6 листопада 2000, 16:36
Україна зберігає теоретичні шанси реанімувати кредитну програму МВФ до кінця року. Ревізорів з Вашингтона Київ чекає у середу. Але Україна, як і раніше, виконала не всі вимоги Фонду.

Про те, що місія МВФ розв'язуватиме "українське питання" 8 листопада, повідомив старший постійний представник Фонду в Україні Анрі Геськьер. Таким чином Фонд не виконав прохання Леоніда Кучми, який побажав, щоб місіонери розпочали роботу в річницю свята соціалістичної революції, тобто 7 листопада.

Як передає Інтерфакс-Україна, за позитивних результатів цього раунду переговорів "зберігається можливість поновлення фінансування до кінця поточного року". Таким чином МВФ підтвердив недільний прогноз Юрія Єханурова. "Однак конкретні терміни залежать від українського керівництва", - заспокоїв надмірні фантазії уряду та Нацбанку Анрі Геськьер.

Візит директора 2-го європейського департаменту МВФ Джона Одлінг-Смі, в підшефних у якого ходить Україна, не приніс жодних новин. Крім тієї, що забезпечено "достатній прогрес для того, щоб відправити до Києва місію".

Однак попередні приїзди місій з регулярністю один-два рази на квартал були так само далекі до отримання грошей, як Вашингтон далекий від столиці неньки. І зараз МВФ говорить Україні, що бюджет має бути "гідним довіри" Фонду з максимальним рівнем дефіциту в 3% ВВП у визначенні МВФ". У проекті, підготовленому урядом, розрив між прибутками і витратами за методологією Фонду становить 5% - тому що Україна зарахувала всі надходження від приватизації до прибуткової частини бюджету.

Тому в київському офісі МВФ ще раз підкреслили, що процес "приватизації має бути прозорим і базуватися на реалістичних прогнозах". Ще одна проблема, яку побачив Фонд - "істотні" труднощі в банківській системі. МВФ пропонує фактично збанкрутувати банк "Україна". А слово "банкрут" у нас, як і раніше, бояться немов вогню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...