Лазаренко брав хабарі від Тимошенка

Понеділок, 6 листопада 2000, 17:17
Член правління корпорації "Єдині енергетичні системи України" Олександр Тимошенко обвинувачується в дачі хабаря екс-прем'єрові Павлу Лазаренко на суму $4,6 млн.

"6 листопада Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Лазаренка за хабарі в особливо великих розмірах та сприянні діяльності корпорації ЄЕСУ від члена її правління Тимошенка", - повідомив журналістам замгенпрокурора Микола Обіход.

За даним фактом Генпрокуратура порушила карні справи проти Лазаренка - справа за ст. 168 ч. 3 (отримання хабарів посадовою особою в особливо великих розмірах), а відносно Олександра Тимошенко - за ст. 170 ч. 2 (за дачу хабарів повторно).

Зі слів заступника генпрокурора, в ході розслідування карної справи Лазаренка встановлено, що у 1996 році екс-прем'єр неодноразово отримував хабарі від члена правління ЄЕСУ Олександра Тимошенка. "Хабарі переказувалися на особисті рахунки Лазаренка в банки за кордоном. Перший хабар становив $1 млн., друга - на таку ж суму, і третя - $2,6 млн. Разом - $4,6 млн.", - підкреслив Обіход.

Він також повідомив, що слідством отримані деякі дані про інші перерахування на банківські рахунки Лазаренка "для сприяння різним комерційним структурам в їх діяльності в Україні", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Генпрокуратурою з-за кордону нещодавно отримані документи про наявність у Лазаренка і його сім'ї кілька десятків тисяч доларів. Ми вивчаємо джерела походження і остаточне місце знаходження цих грошових коштів для їх арешту і повернення до України", - повідомив замгенпрокурора.

Заступник генпрокурора також проінформував, що на 28 листопада 2000 року призначено засідання у Сан-Франциско з обвинувачення американським судом Лазаренка у "відмиванні брудних грошей". Однак, як повідомила УП адвокат сім'ї Лазаренка Марина Долгопола, "орієнтовно 28 листопада буде розглядатися клопотання про звільнення на поруки екс-прем'єра". Дата засідання з обвинувачення Лазаренка "у відмитті брудних грошей" поки не відома.

Відповідаючи на запитання журналістів про суму викрадених екс-прем'єром коштів, Обіход зазначив, що відомо про існування 70 рахунків у десятках банків за кордоном. "За нашим клопотанням сьогодні заблоковані $125 млн. на рахунках Лазаренка, а з ініціативи самих банків, яким стало відомо про "брудне походження цих грошей, ще $120-125 млн. Разом на рахунках Лазаренка заблоковано близько $250 млн.", повідомив замгенпрокурора.

Доречі, сама віце-прем'єр Юлія Тимошенко все ж таки прийшла на допит до російських слідчих. У понеділок вона особисто з'явилася на допит за справою про отримання хабарів чиновниками міністерства оборони РФ від керівництва корпорації "Єдині енергетичні системи України".

Обіход повідомив, що знає подробиці про "поставлені запитання і отримані відповіді" на допиті, але відмовився поділитися подробицями.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News