Гонгадзе став жертвою міжкланової боротьби?

Середа, 8 листопада 2000, 13:06
Журналісти в Україні бачать, що за час правління Леоніда Кучми, після свого короткого розквіту на початку 90-х, незалежна українська преса не вціліла. Такого висновку дійшла німецька газета "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", повідомляє Радіо Свобода.

Німецька газета зауважує, що "чимало людей на Заході знають про значні труднощі опозиційної преси в Росії, але ситуації гіршої аніж в Україні годі шукати".

Кореспондент ФАГ вважає, що "опозиційна преса в Україні немає нині жодних шансів". Йдеться не лише про загадкове зникнення редактора Інтернет-видання "Українська правда" Георгія Гонгадзе, а й ситуацію з української незалежною пресою загалом.

У статті німецького часопису наводиться одна з оцінок місцевого журналіста, котрий вважає, що "Україна є чи не єдиною країною, де газети не можуть собі дозволити виступати з обвинуваченнями супроти президента". І випадок з Гонгадзе, як посилається ФАГ на київські джерела, "налякав багатьох українських журналістів".

Німецька газета також зауважує, що "не все ясно" у взаєминах між СБУ і міністерством внутрішніх справ, бо відомо що українські силові структури вели спостереження за Гонгадзе, як за багатьма українськими журналістами. І чи не став редактор "Української правди" однією з жертв міжкланової боротьби?

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" наводить у згаданій публікації деякі оцінки європейських установ, зокрема, Парламентської асамблеї Ради Європи, представники якої також говорять про утиски щодо незалежної преси і які є загрози для журналістів у Києві". Окрім деталей важкого життя опозиційної преси в Україні, її фінансових труднощів, проблем з матеріальною базою, з папером, тиском податкових, силових служб, німецький часопис звертає увагу на негативне й часто відкрито вороже ставлення до неї, як з боку низки парламентарів, так і з боку багатьох чільних державних урядовців.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування