Україна. Перша реакція на конфуз у президентських виборах в США

Середа, 8 листопада 2000, 20:32
Офіційний Київ сподівається, що "нова адміністрація президента США продовжить курс на поглиблення стратегічного партнерства з Україною". Таку майже офіційну позицію України оголосив вдень прес-секретар українського президента Олександр Мартиненко. Поки підрахунок голосів продовжується і, як обіцяють, завершиться не раніше четверга, українські політики єдині в одному - для України обидва добрі - і Буш і Гор.

"У Києві уважно стежили за ходом передвиборної кампанії, оскільки відносини України і США надзвичайно важливі для інтеграції України до європейської і світової спільноти", - додав Мартиненко, який вранці поспішив висловитися з приводу перемоги Буша. Трохи пізніше, коли підрахунок голосів у Флоріді ще не закінчився, у прямому ефірі радіо "Промінь" під час трансляції радіомосту "Київ-Нью-Йорк" він вимушений був роз'яснити позицію України, з якої зрозуміло, що нас влаштовує і Буш і Гор.

Мартиненко логічно вважає, що "за будь-якого президента" США будуть зацікавлені в існуванні сильної незалежної України. "Незважаючи на деякі моменти непорозуміння", США мають вироблену стратегію відносно України. При цьому він підкреслив, що рівень україно-американських відносин в більшому ступені "залежить від нас".

Прес-секретар навів ще один довід, чому Україні все одно, хто переможе в США - оскільки "ніхто за нас не вирішить проблем, пов'язаних з економічними перетвореннями", повідомляє Інтерфакс-Україна.

А ось політолог Євген Каменський вважає, що більшість людей в Україні "пов'язують зміни в економіці України з результатами виборів в США". Каменський висловив те, про що давно кажуть, - в українському суспільстві існує думка про те, що США "практично забули про Україну після її відмови від ядерної зброї". Він пригадав, що до 1994 року Вашингтон ставився "з більшою цікавістю до України".

Інший політолог Олександр Дергачев, редактор журналу "Політична думка" згодний з тим, що Україна "все менше привертає увагу до себе США", але переконаний, що це "об'єктивний процес". Нинішня ситуація пов'язана з тим, що Україна "має незначний партнерський потенціал і невизначену стратегію", вважає політолог. На його думку, єдине, чого США чекають від України - "передбачуваність".

При цьому політолог прогнозує, що у разі перемоги лідера республіканців Джорджа Буша на виборах, можна буде говорити про "зростання вимогливості адміністрації США до України". За його словами, це не так погано, оскільки вимогливість США "буде сприяти поглибленню і прискоренню реформ в Україні".

 
 
Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз, якого опитували вранці, якраз тоді, коли вже майже нічого не заважало назвати Буша переможцем президентської гонки, вважає, що з перемогою Буша на президентських виборах у США в україно-американських відносинах "буде більше прагматизму, раціоналізму і взаємної відповідальності".

"Перемога Буша - це дуже добре для України. Треба стати на якусь прагматичну, реальну основу і самим собі давати оцінку. Необхідно підтверджувати свої наміри конкретними кроками, не говорити про боротьбу з корупцією, а не допускати розвитку корупції, створювати сприятливий інвестиційний клімат і приймати на себе в цьому відношенні істотні зобов'язання", - сказав Мороз.

"Переможе Гор або Буш, це не матиме значення, але перемога Буша буде певним стимулом для України", - завершив він.

 
 
Президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко звертає увагу на те, що поки серйозні американські компанії чекають створення сприятливого інвестиційного клімату, "до України надходить російський капітал, і американці можуть просто спізнитися".

"Тому ми повинні пройти свою частину шляху - створити сприятливий клімат, а західному бізнесу на перспективних ринках іноді має сенс і ризикнути з розрахунком на майбутні дивіденди", - зазначив він.

На думку президента УЦЕПД, зараз стосунки Україна-США "більш важливі, ніж були у 1991 році".

"Якщо напередодні важливих виборчих кампаній 2002-2004 років в Україні США і інші країни Заходу займатимуть пасивну вичікувальну позицію, не можна виключити що Україна може надовго перетворитися у корумповану державу латиноамериканського типу з нерозвиненими демократичними механізмами", - сказав Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування