Україна стає центром міжнародних релігійних скандалів

Четвер, 9 листопада 2000, 13:04
Релігійне життя в Україні вже не є внутрішньою справою країни. Як завжди ця, здавалося б, виключно гуманітарна область, круто замішана на міжнародній політиці і входить до сфери інтересів Росії.

До такого висновку приходиш, прочитавши російську пресу за четвер. "Независимая газета", наприклад, прогнозує, що "в нинішній ситуації візит Іоанна Павла II до України може мати тяжко передбачувані наслідки для відносин між католиками і православними".

За даними газети, це чудово розуміють і в Ватікані. "Примітно, що провідна католицька газета Італії "Аввеніре" охарактеризувала майбутній папський вояж як "вельми делікатний з екуменічної точки зору, можливо, навіть більш делікатний, ніж візит до Москви".

Проте, у Ватікані впевнені, що дорога до Москви лежить саме через Київ. "Без сумніву, майбутня пастирська поїздка Папи Войтили, якщо, звичайно, здійснити її дозволить здоров'я 80-літнього понтифіка, буде мати виняткове значення. Як би там не було, але здійсниться, мабуть, сама таємна мрія Іоанна Павла II - він нарешті побуває нехай не в Росії, але точно на Святій Русі, 1000-річчя хрещення якої, нагадаємо, з помпою відзначалося у 1988 році", - пише газета.

Газета "Сегодня" прогнозує "можливий розрив відносин між РПЦ і Константинопольським патріархатом". "Відносини між Московським і Константинопольським патріархатами знаходяться на грані розриву… Останнім часом Константинопольський патріархат, веде переговори про перехід під свою юрисдикцію українських автокефалістів. Це викликає невдоволення РПЦ, що вважає Україну своєю канонічною територією. Так що наступним кроком може стати розрив відносин між Москвою і Константинополем", - стверджує газета.

Напередодні Священний синод Московського патріархату виступив із заявою, в якій оголосив про бойкот будь-яких заходів за участю Патріарха Константинопольського Варфоломея. Крім того, представники РПЦ не братимуть участі в різдвяних ювілейних святкуваннях у Стамбулі, повідомляє газета про заходи, зроблені РПЦ у відповідь на не узгоджений візит Патріарха Варфоломея до Естонії, де протягом кількох років також конфліктують дві Православні церкви - "промосковська" (до неї належить абсолютна більшість прихожан) і "проконстантинопольська".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News