Епопея добігає кінця: Проді умовив Київ на обхідну трубу

Четвер, 9 листопада 2000, 20:54
Український психоз через спорудження обхідного газопроводу успішно згасив президент Єврокоміссиї Романо Проді. ЄС обіцяє не зменшувати обсяги транзиту газу через Україну, а Київ погодився, що його труби все одно не вистачає для двократного збільшення постачання палива до Європи.

Після переговорів українського керівництва з головною людиною Європейського союзу досягнуть нарешті компромісу. Кучма вийшов на спільну з Проді прес-конференцію по закінченню переговорів в гарному гуморі, а після навіть зааплодував своєму колезі. Україна з розумінням сприймає рішення диверсифікувати шляхи транспортування газу, тому, що це пов'язано із збільшенням постачання палива до Європи. Так уперше вустами президента Київ примирився з обхідною трубою.

У відповідь на люб'язність Проді назвав ціну компромісу: "Навіть враховуючи присутність в проекті приватних компаній, ЄС все одно зробить все для участі України у збільшенні транспортування газу до Європи". Кучма тут же навів слова Путіна, який пообіцяв, що обсяги транзиту через Україну не будуть зменшені. Проте, і для розробників планів з будівництва обхідної труби у гаранта знайшлися "кілька лагідних" слів: "Хтось любить грати в політичну гру, а здоровий глузд усе одно буде диктувати свої умови". І, судячи з його слів, Україна може, не напружуючись, збільшити транзит з 119 до 170-190 мільярдів кубометрів на рік.

Більш того, Проді погодився, що й вітчизняну трубу треба використати на повну потужність: "Я сказав вашому президентові, що пряма труба краще обхідної". І апогей компліментів з вуст Проді: ЄС збирається зарахувати Україну до країн, що мають вирішальне значення у прийнятті рішень із збільшення постачання енергоносіїв до Європи.

Правда, для реалізації мрій про повноправну участь в газовому переділі Європи необхідно вирішити питання забезпечення безперебійного постачання через Україну. Європрезидент порадив встановити "чіткі і довгострокові правила", щоб вирішити, який варіант більше підходить Україні - приватизація або концесія. "Зрештою Київ має залучити якнайбільше інвесторів до газотранспортної системи", - порадив Проді, який обіцяв в цьому допомогти, тому що до нього "кожного дня звертаються бажаючі вкладати в Україну". "Але вони бояться, бо вже мають досвід роботи тут".

Після київських переговорів, де вдалося зламати останнього, хто чинив опір, має нарешті з'явитися нова формула постачання газу до Європи. Зі слів Проді, перед поїздкою до України він розмовляв з польським прем'єром, який до цього був солідарний з Києвом. Тепер, як виходить, задоволені всі.

Але, якщо розмови будуть втілені у життя, то більше всіх має бути задоволеною Україна. Компроміс може виявитися на користь Києва - про рішення будувати обхідну трубу, як про факт, що здійснився, говорить тільки Росія. "Ще немає ані маршруту, за яким вона може пройти, ані можливих обсягів прокачування, ані орієнтовної вартості проекту", - розповів УП представник генеральної дирекції міжнародних зв'язків Єврокомісії Фауци Бенсарза.

"Все, що зараз є - це створена після самміту "Росія-ЄС" робоча група", - повідомив в інтерв'ю УП представник України при Євросоюзі Роман Шпек. "План ЄС передбачає зниження залежності у вуглеводневих ресурсах від країн ОПЕК і Персидської затоки. Природно, розглядається питання закупівлі газу в Росії, а також у Туркменістані, Казахстані, Азербайджані. До цього проекту залучать приватні компанії, і вони будуть готувати інвестиційні проекти".

А на самміті в Парижі Путін і Проді, зі слів Шпека, домовилися зовсім не про обхідну трубу, як розповідала російська преса, а про використання існуючих газотранспортних систем на повну потужність - для збільшення постачання з Росії. Враховуючи, що грандіозні плани піти в обхід України поки тільки мрії "Газпрому", "блакитне паливо" північного сусіда продовжує поступати до Європи українською трубою. А чи будуть західні компанії такими ж щедрими у справі, а не на словах - невідомо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування