Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Історія про те, як Кучма з Кравченком шукали Гонгадзе

П'ятниця, 1 грудня 2000, 23:00
18 вересня, за два дня після зникнення Георгія президент доручив керівникам правоохоронних органів "взяти під особливий контроль" розслідування обставин зникнення Гонгадзе. За словами прес-секретаря президента Олександра Мартиненка, Леонід Кучма "дуже стурбований" тим, що трапилося, і вважає, що "всі обставини того, що відбулося, мають бути розслідувані". Мартиненко стверджує, що президент був проінформований про зникнення Гонгадзе ще у неділю. Він також нагадав, що правоохоронні органи вже працюють над розслідуванням причин зникнення Гонгадзе.

19 вересня президент доручив правоохоронним органам вивчити всі випадки злочинів проти журналістів і надати йому відповідну інформацію.

20 вересня – сенсаційна заява колись найближчої до президента людини Олександра Волкова, якого підозрюють у викраденні Георгія. "Те, що відбувається, - страшні речі. Люди, які задумали цю інтригу, сподіваються залишитися безкарними. Ми знайдемо тих, хто стоїть за цим", - заявив Волков.

Того ж дня Кравченко каже що "міліція вживає беспрецедентні заходи для пошуків Гонгадзе. Знайти його - це справа нашої честі".

21 вересня. Начальник головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Микола Джига, який очолив оперативну групу з розшуку Гонгадзе, спростував політичні мотиви його зникнення.

"Я не припускаю політичних мотивів, тому що він не є політичною, або громадською фігурою, яка б могла впливати на політику", - заявив Микола Джига. Він також спростував причетність спецслужб України до зникнення журналіста. "Я не думаю, що спецслужби мають відношення до зникнення Георгія Гонгадзе , тому, що він не становив небезпеки для держави", - сказав Микола Джига, підкресливши що відкидає цю версію.

22 вересня замгенпрокурора Сергій Винокуров ще раз повідомив, що справою Георгія Гонгадзе займається весь особовий склад МВС, а це сотні правоохоронців. Замгенпрокурора підтвердив існування Відкритого листа до Генеральної прокуратури, який ще в липні написав Георгій. Зараз усі факти викладені у цьому листі – перевіряються. Відповідаючи на питання депутатів, Сергій Винокуров не став спростовувати інформацію про те, що всі телефони Георгія Гонгадзе прослуховувались.

 Микола Джига
 
Того ж дня Джига більш прискіпливо подивився на політичний аспект зникнення Георгія. Міліція розглядає політичний мотив злочину проти Гонгадзе як "найбільш вагомий", заявив він в інтерв'ю УП. Джига підтвердив, що міліція зараз, в основному, зупинилася на трьох версіях. Крім злочину проти Гонгадзе, це міг бути нещасний випадок, наприклад, "стало погано", а також його самовільне зникнення, що, зі слів, Джиги, "малоймовірна версія, але і її не можна відкидати".

"Ми розуміємо настрій журналістів і громадськості, але ми зобов'язані дослідити всі версії того, що сталося. Ми сподіваємося, що він живий і може десь знаходиться "в якості заручника ", - сказав Джига.

25 вересня Джига каже, що Гонгадзе ніби бачили
увечері 17 вересня, в неділю, в барі "У Еріка" (район площі Толстого) в компанії з невідомою людиною. Фоторобот співрозмовника Георгія зараз складають слідчі, які ведуть розслідування.

Відповідаючи на питання про стеження, яке велося за Гонгадзе, Джига виключив, що це було справою спецслужб. "Якщо хтось і робив, то це робилося під спецслужби", - підкреслив заступник міністра. На його думку, на користь цього говорить те, що стеження велося "відкрито, щоб він міг побачити і кинути тінь на спецпідрозділи". Як відзначив Джига, коли подібні дії ведуть спецслужби, то це "ніколи не помітно".

26 вересня пошук Георгія оголошено по лінії "Інтерполу". Як повідомив в.о. начальника головного управління МВС у Києві Юрій Черкасов до пошуків Гонгадзе залучені обласні управління всіх регіонів України, київська міліція переведена на посилений варіант несіння служби.

 Олександр Мартиненко
 
27 вересня прес-секретар президента Мартиненко повідомляє, що керівники правоохоронних органів щодня доповідають Леоніду Кучмі про результати пошуку Гонгадзе. Пояснюючи причину, через яку президент узяв під свій особистий контроль справу по зникненню журналіста, прес-секретар зазначив, що у випадку з Гонгадзе "невідома ані причина його зникнення, ані його доля".

3 жовтня Джига доповідає, що на даному етапі розслідування обставин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе слідство все ще приділяє основну увагу версії, пов'язаній з його професійною діяльністю. У якості другий версії міліція відпрацьовує ймовірність зникнення журналіста з власної ініціативи. Остання версія "не відпадає", оскільки у 1993 році Гія брав участь в бойових діях в грузино-абхазькому конфлікті. Він також послався на дані, згідно з якими, журналіст не раз розповідав про "політичний тиск" на нього і намір "пожити в інших країнах" у зв"язку з тим.

 Юрій Кравченко
 
6 жовтня з параламентської трибуни міністр Кравченко заявив, що заявдяки зусиллям преси зникнення Гії "набуло не тільки карного, але і політичного забарвлення, а сама справа отримала значний резонанс у міжнародній громадськості". Саме тому дії органів міліції з організації пошуку Гонгадзе "безпрецедентні". Відповідаючи на питання депутатів, чому, на його думку, його ім'я згадувалося в анонімному дзвінку до грузинського посольства (нагадаємо, що в одному ряду з Кравченко, були названі Олександр Волков і депутат Московської райради Києва Кисіль, як люди, які знають, де знаходиться Георгій), Кравченко сказав: "Є режисери, яким корисно вставити моє ім'я".

17 жовтня голова Служби безпеки України Леонід Деркач заявив, що Георгій Гонгадзе, що зник місяць тому, живий. Думку свою він аргументував тим, що Гію бачили 17 вересня. А ось після цього, вважає Деркач, можливо, "він зник".

23 жовтня Джига повідомляє, що 21 вересня у Москві на прізвище Гонгадзе був куплений залізничний квиток. Квиток був куплений на 24 вересня до Смоленська. "Я абсолютно не можу стверджувати, що це той Гонгадзе, але разом з тим ми маємо все перевірити. Це ще раз підтверджує те, що робота ведеться", заявив Джига, який вже того ж дня знав, що квіток купував Гонгадзе, але не той. Саме тому, що в телеграмі, яка повідомляла про це, вже вказувалися паспортні дані, ім'я, та дейкі інші дані покупця білета.

Початок листопада. Мати Гонгадзе надіслала листа до президента в якому звертається до нього "як до людини, яка має в собі боже начало і уособлює владу в державі… Тільки надія в бога зараз підтримує моє існування. Ви наділені великими повноваженнями, допоможіть знайти мого сина, Георгія, ради Бога, ради пам'яті наших предків. Во ім'я справедливості, допоможіть!". Лист переправлено до прокуратури для "ухвалення рішення".

6 і 7 листопада до нас звернулися працівники міліції і прокуратури з проханням детальніше описати браслет і перстень Георгія. Цікавилися і тим, що Гїя споживав у останній вечір перед викраденням.

15 листопада ми виїхали до Таращі, де, як казали, було знайдено на тілі невідомого прикраси, схожі на речі Георгія. У морзі районної лікарні нам показали те, що залишилося від тіла. Пізнати його візуально було неможливо. Труп без голови і, як вважає місцевий судмедексперт, спеціально оброблений хімічними речовинами для того, щоб прискорити його розкладання.

Однак експерт описав нам браслет, який знайшли на тілі, а також талісман, який звичайно носив Георгій, і перстень. Ці речі були настільки індивідуальні, що у нас не залишилося сумнівів в тому, що це речі Георгія. Коли нам вдалося знайти труну і машину для перевезення тіла, його в морзі не виявилося. Тіло відвезли з моргу невідомі люди в невідомому напрямку. Пояснити зникнення тіла нам не змогли ані в Таращанській прокуратурі, ані в РВВС.

17 листопада у парламенті виступив Джига, який заявив, що "таращанське" тіло пролежало більше року, що воно замале за зрістом, і що вік загиблого біля 40 років.

Того ж дня Кучма каже, що йому дуже кортить "поставити крапку в справі зникнення журналіста Георгія Гонгазде".

"Дай бог, щоб він був живий", - сказав Кучма на зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин, додавши, що "це було б кращим виходом для всіх, в тому числі і для президента". "Головне, не поспішайте ховати людину, як це було зроблено", - закликав Кучма. "Я не знаю, кому було вигідно влаштувати той шабаш, який був учора, - зазначив він, - Сказати про те, що знайдене тіло належало Гонгазде, означає взяти на себе відповідальність". Факт зникнення журналіста "не робить честі Україні, як і будь-якій країні". Але кримінальна ситуація в країні, вважає Кучма, "не гірша, а може бути і краща ніж в деяких пострадянських країнах".

28 листопада Мороз виступив з сенсаційною заявою про причетність до зникнення Георгія президента, голови його адміністрації та Кравченка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...