Азарова знову сватають на прем'єра

Понеділок, 4 грудня 2000, 13:15
Якщо Ющенка звільнять, то наступним прем'єром стане Микола Азаров. Його кандидатуру підтримують у Москві. Такою новою порцією чуток публіку потішив російський журнал "Експерт".

"Імовірність відставки прем'єра вельми велика. З чуток, вже визначено і нового голову українського уряду. Їм може стати виходець з найбільшого російського регіону України - Донбасу, нинішній голова Державної податкової адміністрації Микола Азаров", - пише в останньому номері за 4 грудня російський економічний тижневик "Експерт".

"Його вірність президенту не викликає сумнівів. Як інтелектуал високого класу він також є незаперечним авторитетом для Кучми з дуже багатьох питань. Крім того, внаслідок свого службового положення Азаров має однаково погані відносини з всіма українськими кланами, що гарантує необхідну рівновіддаленість уряду від різних груп впливу", - пише журнал. Як стало відомо "Експерту", кандидатуру Азарова підтримують в російських урядових і президентських структурах, які працюють на "українському напрямку".

Єдина проблема, на думку журналу, в тому, що Азаров "практично не знає української мови". Однак колами української політичної журналістики поширюються чутки, що керівник ДПАУ цю проблему розв‘язує. Проте, "Експерт" вважає, що відставка уряду зараз не вигідна Кучмі. Під ім'я прем'єра готується дати гроші Захід, а "пропрем‘єрські" фракції парламенту контролюють п'яту частину голосів, без яких "гаранту" не вдасться змінити Конституцію.

На цю ж проблему - розвал більшості після звільнення Ющенка - вказує московська газета "Время новостей". Однак на її сторінках в понеділок прем'єр отримав інший PR. Розказавши читачам про кар'єру і особисте життя Ющенка з приведенням ретроспективних фактів, - наприклад, не багатьом відомо, що в 1997 році у рейтингу журналу Global Finance Ющенко посів шосте місце серед кервіників центральних банків світу, - газета приходить до висновків, який відрізняється з припущеннями "Експерту".

"Прихильник ефективної і прозорої ринкової системи, Ющенко не вписується до кланової моделі, яка склалася в Україні. І в цьому значенні його кроки явно більш зрозумілі для Росії, втомленої від економічного і адміністративного хаосу в сусідній державі". У підтвердження прихильності Кремля до Ющенка газета наводить такий факт. На переговорах в Мінську, "російський президент фактично підтримав варіант "газового" меморандуму, що був запропонований українським прем'єром, на відміну від варіанту Леоніда Кучми, який відстоює відновлення "старих добрих" бартерних схем. Це свідчить про те, з ким Путіну зручніше мати справу".

Про початок кампанії у російській пресі, яка регулярно "звільняє" Ющенка, можна прочитати тут:

Ющенка звільнять наступного тижня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування