Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Європі шоковані "Гонгадзегейтом"

Понеділок, 4 грудня 2000, 21:46
"Україні загрожує скандал на зразок вотергейтського". Під таким заголовком німеька газета "Штутгардер цайтунг" оприлюднила статтю щодо подій навколо зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе, передає радіо "Свобода" у своєму огляді європейської преси.

Австрійська газета "Прессе" звернула увагу на те, що вся ця історія із зникненням журналіста, знайденим тілом без голови, появою аудіоплівок із записом розмови президента нагадує відмінний сценарій для політичного трілера. "Але ця історія невигадана, - коментує далі газета "Прессе", - вона реально трапилася в Україні, президента якої з повагою приймають в усіх західних столицях". Тепер, очевидно, з начебто прозахідно орієнтованого Леоніда Кучми почала злітати маска з обличчя", - іронизує австрійська газета "Прессе".

На думку німецької газети "Франкфуртер рундшау", Олександр Мороз, який звинуватив Леоніда Кучму в причетності до зникнення Гонгадзе, вголос сказав про те, про що багато українців говорять лише пошепки, а саме – що нинішній президент за допомогою державного апарату та злочинних організацій систематично наступає на горло критикам. Якщо такі обвинувачення підтвердяться, тоді президентові загрожує процедура імпічменту. Але враховуючи розклад сил у парламенті, така процедура, швидше за все, не матиме шансів, - вважає газета "Франкфуртер рундшау".

Гонгадзе гадав, - пише німецька газета "Вельт", що гарантована конституцією свобода слова поширюється також і на критику Кучми чи олігархів, тих могутніх підприємців, які, перебуваючи за лаштунками, визначають політику в Україні. Й справді, відразу після здобуття незалежності утисків преси на радянський зразок не було, але в останні роки становище значно погіршилось. Противники свободи преси часто прикриваються законом. Так, як і в Росії та Білорусі, на незручні редакції й видавництва нерідко нацьковують податкову інспекцію, яка завжди може "щось знайти", - пише німецька газета "Вельт".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування